Duurzame Meubels gemaakt van hennep

fair furniture 2

Mijn missie is om mensen te inspireren om plantaardig & natuurlijk te leven op een holistische manier. Daarbij hoort niet alleen eten, maar ook de producten die ik gebruik. Ik ben zelf steeds meer aan het kijken wat ik écht wil kopen en onderzoek ook goed waar het vandaan komt. Dit doe ik met kleding, maar ook steeds vaker met de spullen die ik voor in mijn huis koop. Vandaag wil ik je kennis laten maken met een merk waar ik zelf onwijs blij van word. 

Schommelstoel

Het gaat over de handgemaakte meubels van Fair Furniture en in het specifiek de Acapulco stoel die ik zelf in huis heb en waar ik lekker in kan schommelen, lezen en chillen. De comfy stoel was in de jaren ’50 een echt stijlicoon in Mexico en is nu dus weer teruggekomen naar de woonkamers van vele mensen. De stoel die ik heb staan is handgeweven en hij is vrij van zware metalen. De stoel is dus veel duurzamer dan vele andere meubels.

Respect voor mens en milieu

Fair Furniture maakt eerlijke, handgemaakte meubels en accessoires en daarbij hebben ze respect voor het milieu en de mensen die de meubels maken. Zij krijgen een goede prijs voor hun werk. Ik stelde een paar vragen aan Joris van Balkom om meer te weten te komen over de duurzame meubels van Fair Furniture.

Hoe ben je met het idee gekomen om Fair Furniture op te richten?

Eerlijk gezegd is dat een samenloop van omstandigheden en een heel lang verhaal. Maar kort gezegd combineert Fair Furniture verschillende van mijn interesses: reizen, andere culturen, design/mooie dingen, interieur, handwerk (craftsmanship). Doordat ik veel gereisd heb, vooral in Mexico, kwam ik in eerste instantie op het idee om met de Acapulco stoel te beginnen. Na een cursus meubelmaken kwam ik er achter dat ik het geduld niet heb om zelf meubels te maken. Ik was eigenlijk op zoek naar een manier om met lokale meubelmakers te werken en een platform te creëren voor hen. Mijn studie Tropische en duurzame bosbouw, speelt een grote rol met het ontwikkelen van producten voor Fair Furniture in de Solomon Eilanden.

Meubels zijn voor mij een mooie manier om dit alles te combineren. Ik ben altijd een liefhebber geweest van mooie stoelen en het ontwikkelen van eigen designs is organisch ontstaan door vraag vanuit de markt.

Hoe zoek je samenwerkingen in de landen waar de meubels gemaakt worden? Doe je dat zelf?

Ja dat doe ik zelf en dit ontstaat vaak spontaan. In principe komt het erop neer om in het vliegtuig te stappen en initiatief te nemen en ter plekke kom je altijd mogelijkheden tegen. In Bali heb ik inmiddels de hulp van Ahmed.

Kun je het proces van hennep tot een stoel beschrijven?

Ik ben fan van hennep, want het is sterk maar toch zacht, het heeft een stoere uitstraling en het is duurzaam. Bij de teelt van de industriële hennep die Fair Furniture gebruikt, wordt namelijk nauwelijks water verbruikt en er worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen ingezet. Het touw van de hennepvezel is heel geschikt om te weven, maar het is een uitdaging om de koorden netjes en strak te krijgen. Daardoor is het een stuk arbeidsintensiever en komt er meer vakmanschap bij kijken. Door het henneptouw eerst heel goed te drogen, kan het touw makkelijker geweven worden en ontstaat uiteindelijk het resultaat dat we willen.

Waarom is de missie van Fair Furniture voor jou zo belangrijk?

Onze missie is het zorgvuldig ontwerpen en produceren van meubels met respect voor mens, milieu en materiaal. Deze producten worden vervaardigd in een menswaardige omgeving en door een innovatief en minimalistisch gebruik van middelen.

Ik wil niet zomaar een bedrijf runnen dat enkel gericht is op omzet en winst. Door duidelijk te stellen waar Fair Furniture voor staat, zorgen we dat we de juiste koers blijven varen en de juiste beslissingen nemen op korte en lange termijn. Om een voorbeeld te noemen: stel dat we morgen een order krijgen van 1000 stoelen, dan zullen we niet zomaar overstappen naar een willekeurige grote fabriek die deze order kan produceren. We werken ook niet met alle materialen die we tot onze beschikking hebben. We werken liever met enkel twee materialen bij een design, waardoor we minder afval hebben.

Dat we mensen centraal zetten lijkt me logisch, omdat we graag willen weten met wie we samen werken en we hechten waarde aan een langdurige relatie.

Wat zijn de top 3 best lopende producten van FF?

De Acapulco stoel in het zwart en wit zijn de hardlopers en verder is de Acapulco Tule stoel de laatste tijd enorm populair. Deze is gemaakt van een lokaal gesourced riet in Mexico.

Kun je behalve natuurlijk de toffe spullen van FF kopen nog een duurzame tip aan de lezer geven bij het inrichten van hun huis?

Wees creatief en hergebruik meubels of andere objecten die je in eerste instantie misschien weg zou willen gooien. Soms ziet iets er een stuk beter uit met een likje verf.

Korting

Ben jij net zoals ik verliefd geworden op de prachtige, duurzame meubels van Fair Furniture? Dan heb ik onwijs leuk nieuws, want tot 31 maart kun je via de webshop met 15% korting bestellen als je de code vegadutchie/2018 gebruikt.

Veel liefs Jolijn 

fair furniture 1

 

2018-02-12T09:12:59+00:00Duurzaamheid|0 Comments

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.