Donald Trump & liefde: waarom de verkiezingsuitslag kansen biedt

vegadutchie donald trump liefde

Gisteren werd ik om half 7 gewekt met het nieuws dat Donald Trump president was geworden in de Verenigde Staten. Het was een bizar moment. Trump? Really!? Maar gedurende de dag maakten de angst en de schok plaats voor een paar positieve inzichten waarom dit ook veel moois kan brengen.

Sociale media ontploften

Ongeloof, boosheid en angst dropen vandaag van de sociale media af. Maar uiteindelijk ontsproten in de kale vlakten van verdriet ook steeds meer oproepen tot liefde, kracht en eenheid. Ja, Trump is president van Amerika. Maar wij als individu hebben iedere dag een keuze. Een keuze voor liefde of voor angst. Want het tegenovergestelde van liefde is niet haat. Haat komt door angst. Angst voor mensen die er anders uitzien, om geld, een huis of een geliefde te verliezen.

We leven in een bijzondere tijd. Er zijn nog nooit zo veel veranderingen en keuzes geweest in zo’n korte tijd. Het ene socialmediakanaal volgt het andere op. Een pak sojamelk kiezen is zelfs een uitdaging. We worden iedere dag overspoeld met informatie. Veel mensen zijn verward. We weten als de beste hoe computers, telefoons en auto’s werken. Maar we zijn vergeten hoe we zelf werken.

Angst is een slechte raadgever

Wat heeft dat met Trump te maken? Het gaat erom dat veel mensen zich verward voelen. Angstig zijn. En dat zorgt voor vreemde keuzes. Mensen hebben hoop op een persoon, in dit geval Trump, die hen zal verlossen. Maar angst zit vanbinnen en alleen jijzélf kunt het aanpakken. Dat is misschien makkelijk gezegd terwijl ik hier binnen in een warm huis zit. Maar iedereen heeft angsten. Groot of klein. Reëel of irreëel. En we hebben allemaal een keuze om ons erdoor te laten leiden. Of niet.

Waar ik me stiekem zorgen over maak, maar tegelijkertijd een vuur over in me voel oplaaien? Dat Trump zegt niet te geloven in klimaatsverandering. Hij noemde het een verzinsel. Dat is slecht nieuws voor het milieu. Als je ‘Before the Flood’ hebt gezien begrijp je wat ik bedoel. Er zullen rigoureuze veranderingen moeten plaatsvinden om de aarde voor ons allemaal een leefbare plaats te laten blijven zijn.

Wat jij kunt doen!

Je vraagt je misschien af wat jij vandaag kunt doen. Vooral als je je niet wilt mengen in overheidszaken of geen tijd hebt om vrijwilligerswerk te doen. Hoe kun jij nou vandaag al je stempel drukken? Hier is het antwoord: door zo veel mogelijk of helemaal plantaardig te eten. Door duurzaam te kopen. Door niet te veel te kopen. Door iemand in je omgeving te helpen ook bewustere keuzes te maken.

Hoe mooi is het dat je in je eentje op een dag zo veel kunt doen! Ik hoor vaak om me heen: ‘het helpt toch niet als ik dat alleen doe’. Dat is niet waar, alles helpt. Door bij jezelf te beginnen inspireer je de wereld om je heen. En dan kan het snel gaan. Vooral in deze tijden dat iedereen toegang heeft tot social media.

Ik roep jou vandaag op om voor liefde te kiezen. Liefde kun je ieder moment kiezen. Iedere seconde. In alles wat je doet. Kies met liefde je eten uit. Voor jezelf, voor de aarde en voor de dieren. Kies met liefde hoe je communiceert met je lief, je vrienden, je familie of het kassameisje. En zelfs met die vervelende collega. Kies met liefde de spullen uit die je koopt. Kies met liefde de gedachten die je over jezelf hebt.

Wij hebben vandaag de kans om iets te veranderen. Nu, nu en nu.

Liefs Jolijn

2017-01-11T17:37:10+00:00Inspirerend|20 Comments

20 Comments

 1. Angelika 13 november 2016 at 14:31 - Reply

  Mooie blog!

 2. Yvonne 13 november 2016 at 09:57 - Reply

  Heel mooi stukje Jolijn en zo waar, verandering begint bij jezelf. En daarbij met Hillary als president is de wereld ook niet ineens gered, ze had namelijk wel het handelsverdrag TTIP er door willen drukken en ze is bijvoorbeeld ook goede vriendjes met Monsanto, dus ik bedoel maar!
  Misschien moeten we eerst eens afwachten en zien wat er gebeurt, want de gevestigde politiek hoeft ook niet trots op zichzelf te zijn.Erg veel deden ze niet voor de dieren het milieu en de arme bevolking van Amerika!

  • Jolijn 15 november 2016 at 13:47 - Reply

   Klopt Yvonne! We moeten zelf beginnen. En klein beginnen in onze omgeving. Ik weet zeker dat we dan een enorme impact kunnen maken.

 3. Jessie 11 november 2016 at 20:06 - Reply

  Wauw! Heel powervol! ???

 4. Sofie 11 november 2016 at 14:19 - Reply

  Mooi geschreven en zo waar!

 5. Miriam 11 november 2016 at 12:36 - Reply

  Mooi blog!

 6. Ilse 11 november 2016 at 02:39 - Reply

  Dank je wel voor dit fijne blog! Ik was gister een soort van verslagen en bang in m’n lijf.
  Ik heb idd de docu After the Flood gezien en kon alleen maar denken dat het nu niet meer goed zou komen… iedereen is gek geworden en het interesseert blijkbaar niemand wat dat we op een ramp afstreven…
  Jouw worden bieden steun en herinneren mij aan de woorden die ik zo vaak tegen mijn omgeving zeg, verandering kan alleen beginnen bij jezelf, stapje voor stapje. Zelf doe ik al veel maar kan misschien nog beter. Voorbeeld doet volgen, ik zal proberen dat positieve voorbeeld te zijn/te worden zoals jij dat voor mij bent vandaag.
  Dank je wel!

  • Jolijn 15 november 2016 at 13:52 - Reply

   Fijn om te horen. We kunnen niks anders doen dan zelf het goede voorbeeld blijven geven. Liefs

 7. Tirza 10 november 2016 at 21:06 - Reply

  Ik reageer nooit op blogs, maar nu kon ik het niet laten. Wauw, wat een mooi stuk! Ik heb het voorgelezen aan mijn lief & we konden het er allebei alleen maar hartstikke mee eens zijn! Leonardo Da Vinci en Einstein zeiden het ook al; als je verschil wilt maken moet je bij jezelf beginnen…

  • Jolijn 15 november 2016 at 13:51 - Reply

   Ah wat lief! Dank je wel. Heel veel liefs voor jou

 8. Leon 10 november 2016 at 16:38 - Reply

  Mooie blog Jolijn!

 9. Anneloes 10 november 2016 at 16:11 - Reply

  Hi Jolijn,
  Ik ben het helemaal met je eens. In mij kwam gister precies dezelfde drive in me naar boven: laten we ons met zijn allen nog meer inspannen voor een mooiere en meer liefdevolle wereld! Voor gelijke kansen, voor respect. Love, love, love! Fijn dat jij er zo’n mooi blog over heb gemaakt:)

  • Jolijn 15 november 2016 at 13:51 - Reply

   Dank je wel 🙂 Wat fijn dat je hetzelfde voelt. Liefde is alles.

 10. Yvonne 10 november 2016 at 13:02 - Reply

  Gelukkig zijn er mensen zoals jij en ik hoop dat het aantal gelijkgestemden alleen maar zal toenemen.
  Dat zijn ook beslist geen Trumpstemmers. Maar hoe bereik je deze mensen wel? Zij die het gevoel hebben niet meer zelf te kunnen kiezen?

  • Jolijn 15 november 2016 at 13:50 - Reply

   Dat hoop ik ook! En dat er steeds meer mensen opstaan uit alle bevolkingslagen om een impact te maken. X

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.