Delish Kerstkoekjes! (glutenvrij)

Oh, ik ben echt een enorme kerstnerd! Zet mij op een kerstmarkt in een willekeurige stad in Duitsland en je kunt me aan het einde van de dag ophalen. De lichtjes, de kerstliedjes, de kerstman, de nostalgie, de geur van glühwein, sneeuw, met een muts en handschoenen naar buiten, de kerstboom optuigen, All I Want for Christmas zingen, op het jaar terugkijken, rode wijn voor de openhaard drinken. Ik hou er gewoon van.

Vroeger hadden mijn moeder en ik de traditie om ieder jaar samen de kerstboom op te tuigen. Dat was een heel ritueel. Eerst natuurlijk ’s ochtends naar het tuincentrum om een mooie boom uit te zoeken. Niet te groot, niet te klein, niet te kaal, goed verdeeld qua takken; het ding ging altijd door een hele keuring. De laatste jaren moest de kerstboom dan achter in de Smart. Dit was een gebeurtenis die nogal op je lachspieren werkt. Zie: te kleine auto met uitstekende boom die wordt vastgehouden door de bijrijder.

Thuis werd de boom dan op een prominente plek in de huiskamer gezet. Thee erbij, kerstliedjes op en het optuigen kon beginnen. Natuurlijk zaten de kerstlichtjes altijd in de knoop. Het uit elkaar halen liet ik meestal aan mijn moeder over, want daar had ik geen geduld voor. Het ene jaar hadden we vaak een rode boom met veel houten poppetjes, kleine kerstballetjes en wat sliertjes (mams keuze). Het andere jaar hadden we een overtuigde boom met veel zilveren kerstballen, grote slingers met glitters en veeel sliertjes (mijn keuze destijds). Welke boom er ook stond, aan het einde hingen we er altijd kerstkransjes in met van die leuke spikkeltjes. Vaak waren die er binnen een aantal uur alweer uit gegeten, maar dan kochten we gewoon weer een nieuw pak 😉

Anno 2012 heb ik een klein kerstboompje in mijn appartement in Amsterdam. Er hangen wat zilveren balletjes in en een groot hart aan een lint. Sinds gisteren hangen er eindelijk ook koekjes in. Niet meer die van de supermarkt, maar zelfgemaakte glutenvrije, vegan koekjes waarvan je er zonder schuldgevoel nog eentje kunt pakken.

Delish Kerstkoekjes (glutenvrij)

Voor ongeveer 30 koekjes (je kunt ook een dubbele portie maken)

Ingrediënten:

1 1/4 cup boekweitmeel
3/4 cup sucanat (oerzoet)
1/2 cup zonnebloemolie (of kokosolie)
1 el agavesiroop
1 flinke tl bakpoeder
1 egg-replacer (Ekoplaza)
1 tl kaneelpoeder
snuf zout

Vormpjes
Poedersuiker
Lintjes om op te hangen in de kerstboom

1. Mix het boekweitmeel, de sucanat, bakpoeder, kaneel en zout goed elkaar heen. Mix de egg-replacer met een beetje water (zie aanwijzingen op pak).

2. Maak een kuiltje in het meel en voeg de egg-replacer, zonnebloemolie en agavesiroop toe. Roer goed door elkaar en kneed daarna nog even door met je handen tot een stevige bol. Als het deeg te nat is dan kun je nog wat meel toevoegen (en andersom). Het is normaal als het deeg poreus is. Zet het deeg voor een kwartiertje in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaats met bakpapier.Verdeel het deeg in 4 bolletjes en rol die uit. Steek er vormpjes uit en maak met een sushistokje een gaatje in het midden. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ongeveer 8 minuten.

4. Laat de koekjes goed afkoelen en maak ondertussen het glazuur. Daarvoor mix je een paar eetlepels poedersuiker met een aantal druppels water. Decoreer de koekjes zoals je wilt! Bestrooi ze tot slot met poedersuiker.

Hang de koekjes met leuke lintjes in de kerstboom of eet ze direct op.

Klik door naar het blog van Stripes en Walls voor tips om je kerstboom op te tuigen!

Fijn weekend allemaal en vergeet niet dat er zondag weer een Vegan Brunch is bij Beter & Leuk van 10 tot 3! 

2014-05-07T13:37:32+00:00Feest, Winter, Zoet|13 Comments

13 Comments

 1. Marcella 19 december 2012 at 12:22 - Reply

  Die van mij zijn op hoor; ze waren heerlijk! 🙂

 2. Rosalie 17 december 2012 at 18:36 - Reply

  Ik heb ze vandaag getrakteerd als afscheidscadeautje op mijn stage: ingepakt in doorzichtig folie met een strikje en kaartje erom heen. Ik kreeg blij verraste gezichten :)!
  Ik heb de koekjes half met glazuur bestreken en de andere helft met gesmolten pure chocolade en toen bestrooid met stukjes gedroogde abrikozen, kokos en walnoot. Niet echt kerst maar ook erg lekker! Bedankt weer voor het lekkere recept Jolijn!

  • Jolijn 18 december 2012 at 17:22 - Reply

   Wat leuk!

 3. Sophie 16 december 2012 at 14:38 - Reply

  MMMM,..;heerlijke boekweitkoejes!! Yum Yum Yum! All vegan ook!
  Yes, please!

 4. Shanna 16 december 2012 at 11:52 - Reply

  He Jolijn!
  Dankje nog voor je tips die je me laatst gaf bij een andere blog. Zal je mailen als ik nog meer tips nodig heb 😉
  Ik heb qua ingredienten wat moeite om ze te vinden helaas, zoals: limabonen uit BLIK, chilivlokken, flespompoen…en dan was ik gewoon bij de natuurwinkel!! Ik denk dat ik ook maar in een stad moet gaan wonen! Waar koop jij dat dan?
  x

  • Jolijn 18 december 2012 at 17:23 - Reply

   Je kunt ook witte bonen gebruiken en chilivlokken door paprikapoeder vervangen. De pompoen mag ook een ronde pompoen zijn 🙂

 5. Geeske 15 december 2012 at 23:11 - Reply

  Ze zijn heerlijk!
  Was eerst even lastig omdat het zo droog was, maar toen ik er wat water bij deed werden ze perfect.
  Heb nog deeg over, kan ik dat in de vriezer bewaren?

  • Jolijn 18 december 2012 at 17:24 - Reply

   Zeker!

 6. Emielieke 14 december 2012 at 17:10 - Reply

  Hoi Jolijn,

  Wat een verrassende recepten en bijbehorende verhalen, heel erg leuk!!! De koekjes zien er gezellig en lekker uit.
  Vind het zelf ook leuk en ontspannen om intuitief iets te kokkerellen. Ben benieuwd of je al een succesrecept hebt voor een lekkere (suikervrije) chocolade cake/taart.
  Heb zelf inmiddels een heerlijke carrotcake met quinoa gemaakt.
  Lijkt het je niet geweldig om een kookboek uit te brengen? Recepten genoeg.;)
  Groetjes Emielieke

  • Jolijn 18 december 2012 at 17:25 - Reply

   Hi Emielieke. Dat lijkt me helemaal fantastisch, maar nu nog niet. Wil eerst nog meer leren en meer koken. Maak af en toe chocoladetaart van Oh She Glows. Kijk maar eens op haar website.

 7. celine 14 december 2012 at 14:08 - Reply

  haha, heb ik geluk dat ik binnen 20 minuten in Aken (DL) ben voor een super kerstmarkt! Dankjewel voor dit lekkere recept, ga ik zeker uitproberen. Ik las in een ander kookboek dat diegene sojameel gebruikt i.p.v ei, dat heeft dezelfde fuctie. Heb ik 1x geprobeerd en dat ging goed, wat vind jij? Smul lekker van je koekjes!

  • Jolijn 18 december 2012 at 17:25 - Reply

   Hi Celine. Heb ik nog nooit geprobeerd.. Was het leuk op de kerstmarkt?

 8. Louise van Gend 14 december 2012 at 13:27 - Reply

  Hmmm lekker!! ik vergeet steeds m’n huis te versieren, terwijl ik het juist zo leuk vind nu ik een eigen huiskamertje heb.
  Ze zien er lekker uit de koekjes 😀

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.