Chili Con Salud!

Als kind gingen we ieder jaar drie weken met de auto naar Frankrijk. Kamperen. Dat zijn eigenlijk de beste herinneringen van mijn jeugd. Al dagen van te voren was ik bezig met spullen verzamelen en ging ik met mijn moeder naar het dorp om Bert en Ernie casettebandjes en kleurboeken te kopen. Achterin de auto had ik een soort ophangsysteem waar ik al mijn speeltjes in mocht steken. Het was echt een klein hutje. Ik was door het dolle als we op de camping aankwamen. Al snel liep ik in mijn eentje (dacht ik) naar de winkel om un baguette et trois croissants te bestellen. Die smikkelde ik dan op met aardbeienjam en een glaasje Franse jus erbij. De rest van de vakantie hielden we ons voornamelijk bezig met zwemmen, dorpjes bezoeken, spelletjes doen, paardrijden en fruittaartjes eten. Later toen ik de leeftijd bereikte dat ik absoluut niet meer bij mijn ouders in de tent wilde kreeg ik mijn eigen kleine tentje. Feit is dat ik vaak toch nog ’s avonds richting de grote tent sneakte.


Vorige week was ik weer op zoek naar mijn kleine tentje. Voor Sjoerds verjaardag had ik een nachtje Gent geboekt, maar vanwege de overtollige zonnestralen besloten we er een dagje Oostkapelle aan vast te plakken. Vrijdagochtend reden we met volbepakte Twingo richting het zuiden. Bij rasechte Zeeuw boer Henk zetten we ons hutje op en gingen we richting strand. We hebben een soort traditie dat we altijd overnight oats maken als we weg gaan dus de volgende ochtend aten we die lekker op in het gras. De reis ging verder naar Gent. Wat een heerlijke stad! We dronken de lekkerste Chai Latte’s bij Barista en aten in de tuin van veganistisch restaurant Avalon. Alleen daarvoor is het ritje het al waard. Terwijl ik een bord vol seizoensgroenten en granen overgoten met heerlijke olijfolie en nootjes bestelde ging Sjoerd niet geheel onverwacht voor de chili sin carne. Volgens hem een van de beste ooit. Daar zag ik een uitdaging: een nóg lekkerder versie maken.

Ik weet niet of hij het helemaal met me eens is, maar ikzelf vind dat onderstaande chili bijna even lekker is, en misschien wel lekkerder, als die van zondag.

Chili Con Salud!


Deze goedgevulde chili zit boordevol van alles wat je nodig hebt. Tempeh bevat ontzettend veel eiwitten, net zoals de rode nierbonen. De ui, wortel, tomaat en courgettte voegen vitaminen en frisheid toe. Kruiden als kaneel en komijn stimuleren de spijsvertering. De cacaopoeder voegt een vleugje geluk toe. Enjoy!

Voor 2 personen

2 el kokosolie
1 rode ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 middelgrote wortel, in dunne plakjes
ongeveer 8 cm courgette, in kleine stukjes
2 rijpe tomaten, in blokjes
1 volle cup rode nierbonen, oftwel kidneybonen*
1 cup gezeefde tomaten
100 gram tempeh, verkruimeld tussen je vingers
2 tl dadelstroop of agavesiroop
1 volle tl kaneel
1 volle tl komijnpoeder
1 volle tl zoete paprikapoeder
½ tl chipotlepoeder (voegt rokerige smaak toe)
2 tl cacaopoeder
zout/peper

1 avocado
1/3 komkommer
1 limoen
handvol verse koriander

* ik kook mijn bonen meestal zelf. Een nachtje weken en dan in een uurtje gaarkoken. Je kunt ze ook uit blik kopen. Let er dan op dat er geen suiker is toegevoegd en spoel de bonen goed af.

1. Verhit in een pan 2 eetlepels kokosolie. Fruit hierin ui, knoflook, kaneel, komijnpoeder, zoete paprikapoeder, chipotlepoeder en dadelstroop ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de wortel en tempeh toe en bak 3 minuutjes mee. Eventueel kun je een scheutje water toevoegen om het garingsproces te versnellen. Voeg de courgette toe en bak 2 minuutjes mee. Doe de rode nierbonen erbij en schep 1 minuutje om. Voeg dan de gezeefde tomaten en verse tomaten toe en roer het cacaopoeder erdoor. Laat op laag vuur 10 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper.

2. Laat de chili 10 minuten afkoelen. Verdeel over de borden en serveer met avocado, vers limoensap, komkommer en fijngehakte koriander.

Salud!


 

 

13 Comments

 1. Monique 12 september 2017 at 09:41 - Reply

  Afgelopen weekend deze verrukkelijke chili getest. Een geweldig recept om tempeh in te verwerken als je huisgenoten die heel uitgesproken smaak puur niet zo waarderen (ik vind het zelf overigens heerlijk). We aten ‘m met zelfgemaakt vegan maïsbrood – maar eigenlijk was-ie ook zonder dat perfect geweest. Dit recept ga ik zeker vaker maken!

 2. Claudia 29 maart 2016 at 18:15 - Reply

  Heeeeerlijk!! Geen chipotle te vinden dus gerookt paprikapoeder gebruikt en cayennepeper. Manlief die wel van vlees houd is zelfs ook verkocht.

  • Jolijn 18 april 2016 at 13:23 - Reply

   Wat tof! En gerookt paprikapoeder is helemaal oké. Doen wij ook vaak.

 3. Wendy 8 februari 2016 at 15:05 - Reply

  Héérlijk!
  Ook zonder tempeh (niet te vinden in de ‘gewone’ supermarkt 😉

  • Jolijn 10 februari 2016 at 15:04 - Reply

   Goed om te horen dat hij ook zonder tempeh lekker is 🙂

 4. Gezond kamperen 2 augustus 2015 at 11:56 - Reply

  […] bonen en tomatenblokjes toe en voilà: een kampeerhoogstandje. Een fijn recept vind ik altijd deze chili waarbij je de tempeh eventueel kunt weglaten als je die niet kunt vinden. Maar met de […]

 5. Lize van de Ven 9 december 2014 at 14:06 - Reply

  Gisteravond gemaakt – had niet alles in huis, maar het was echt lekker – bedankt!

 6. Miny 30 oktober 2014 at 10:02 - Reply

  Oeh, dit klinkt echt heerlijk! Ik ga dit van het weekend maken 🙂 Ideaal met dit herfstige weer.

 7. Nance Leombruno 19 oktober 2014 at 15:45 - Reply

  Jolijn, wij hebben jou en jouw kookkunsten leren kennen tijdens een yogaweekend in Domburg. Erg onder de indruk van al het lekkers wat jij ons voorschotelden dat weekend ben ik jou via jouw blog en FB blijven volgen. Hierdoor staan er de heerlijkste gerechten bij ons op de tafel en de Chili Con Salud is absoluut onze favoriet, serieus zo lekker! Dank voor het overdragen van jouw kennis, het is elke keer weer een kadootje van jou wat ik via jou recepten klaarmaak. kan dan ook niet wachten op jouw kookboek! ThnX!

  • Jolijn 21 oktober 2014 at 15:55 - Reply

   Hi Nance,

   Wat lief van je! Zo goed om te horen. Heb een grote lach op mijn gezicht nu. Heel veel liefs voor jullie

 8. Elsbet | La Vie Pure 24 juli 2014 at 19:33 - Reply

  Dit klinkt zo enorm heerlijk!

 9. eugenie 24 juli 2014 at 18:35 - Reply

  Yep, you’re back Jolijn….. Dank weer voor het heerlijke verhaal en het fantastische recept. Welcome back, Eugenie……:-)

 10. Sjoerd 24 juli 2014 at 18:13 - Reply

  Hij is zeker lekkerder dan in Gent. Die subtiele chocoladesmaak is echt heerlijk!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.