Cashew Hazel Chocolatte

Ik woon dan wel in Amsterdam, maar eigenlijk woon ik in een dorp: Watergraafsmeer. Het is hier ’s nachts stiller dan in de meeste gehuchten in Gelderland, ’s ochtends hoor je de schoolbel rinkelen en binnen 5 minuten sta ik in het ‘idyllische’ Flevopark. Daar ben ik blij om, want al kan ik niet zonder de stad, diep in me schuilt een boerenmeisje. Ik hou van de geur van paardenstallen, slaap het lekkerst in een tent en kan urenlang naar de blaadjes en vlinders in de natuur kijken.

Wat ik tot kortgeleden niet wist is dat op minder dan 20 minuten de stad zo ver weg is, dat je er bijna naar terug verlangt. De wind schuurt er langs je gezicht, de was hangt lekker ouderwets buiten en op het menu van het plaatselijke café staat niets anders dan tosti’s en bitterballen. Hollandser kan niet. Al twee weken geleden had ik besloten dat het zondag 2 maart een fietsdag in de natuur zou worden. Een échte zondag. Uitgebreid ontbijten met bananenpannenkoeken, lang douchen en dan naar buiten. De weergoden waren het eens.

Op onze stadsfietsen maakten Sjoerd en ik gisteren een ronde Durgerdam-Holysloot. De zon scheen, het leek warm, dus deed ik mijn lentepakje aan. In Holysloot, het dorp dat uit 1 straat bestaat, aten we in de weilanden verkleumd onze lunch op: zuurkoolsalade met avocadodressing en olijven. Het kauwen ging door onze vastgevroren kaken moeilijk, maar de setting was fantastisch. Over de terugweg zal ik het niet hebben. Windkracht 10 en snijdende kou. Een zwerm van honderden vogels die tegelijkertijd opsteeg warmde in ieder geval (tijdelijk) onze harten een beetje op.
Thuis zetten we het bad aan met een paar druppels heerlijke geurende olie en maakte ik warme chocolademelk.

Niks werkt helender dan de natuur. Je zorgen waaien weg, vitamine D van de zon (zelfs als hij niet schijnt!) maken je happy en gezond en je brengt je lichaam in shape door lekker te bewegen. Ik kan je een fietstochtje Holysloot helemaal aanraden. Stap op je fiets, neem een lunchpakketje mee en geniet van de Holland op zijn best. Aan onderstaand recept kun je je nader afloop opwarmen (of afkoelen)!

Cashew Hazel Chocolatte


Voor de cashew- & hazelmelk

1/2 kopje rauwe cashewnoten
1/2 kopje rauwe hazelnoten
snuf himalayazout
4 kopjes water
1/2 tl vanillepoeder
3 medjouldadels

Notendoek óf fijne zeef óf oude panty afgeknipt bij knie

Extra voor de chocolatte

1 el (rauwe) cacaopoeder (per persoon)

1. Week de cashewnoten en hazelnoten een nacht in ruim water.

2. Giet de noten af en spoel ze goed onder stromend water. Schep ze in de blender en giet het water, vanillepoeder, dadels en zout erbij. Zet de blender voor 1 minuut op de hoogste stand.

3. Zet een grote kan of pan neer en giet de melk door een notendoek, zeef of oude panty. Knijp goed uit. Giet de melk in een fles en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.

Heerlijk voor smoothies, warme chocolattes (zie hieronder) en in ontbijtjes, zoals havermout.

Voor 1 chocolatte

Mix 1 kopje melk met 1 el cacaopoeder in de blender. Warm eventueel op voor een verwarmende & oppeppende drank.

* Het pulp kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren en door de yoghurt of smoothies doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook granola of koekjes van maken.

6 Comments

 1. Shavi 22 november 2015 at 07:37 - Reply

  Lijkt me erg lekker, hoe maak je granola van de pulp?

  • Jolijn 23 november 2015 at 09:34 - Reply

   Je kunt de pulp in de oven laten drogen door het op een bakplaat te leggen, oven op 150 graden en op een kier laten staan. Ongeveer half uurtje laten drogen. Daarna kun je het mixen met je granolamix en nog een keer meebakken.

 2. Maaike 10 maart 2014 at 15:58 - Reply

  Holysloot blijft me elke keer verbazen. Hebben jullie ook het pontje genomen de Holysloter Die over en toen de vijf boerenbruggetjes over? Dat is een belevenis op zich.

 3. LNNK 7 maart 2014 at 16:48 - Reply

  Klinkt heerlijk!

 4. The Vegan Cookie Fairy 5 maart 2014 at 14:42 - Reply

  Yum, heerlijk!

 5. Crista 3 maart 2014 at 17:38 - Reply

  Als ik dat geweten had, ws ik toch ook naar studies in amsterdam gaan kijken. Ook wat centraler en dichterbij thuisthuis 😉

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.