Carrotcake met Cashewcrème

carrotcake-vegan-cashew-recipe-nosugar2

Vind je geluk in de kleine momentjes!

Ik begin: de ochtendzon die naar binnen schijnt, de geur van koffiebonen, de eerste lentebloesem, een lange knuffel, op mijn hoofd staan, in een warm bed kruipen terwijl het buiten regent, nadenken over de volgende vakantie, iemand die me voor laat gaan in het verkeer, een patatje met satésaus van het Friethoes in Haarlem, met blote voeten in het zand lopen, een kopje van Budha, het gevoel van vrijheid tijdens een roadtrip, dansen en alles vergeten, thuiskomen van de markt met een enorme tas seizoensgroenten, het gevoel begrepen te worden, eindeloze gesprekken over alles en niks, de perfecte salade op een zonnig terras, wortels raspen voor de lekkerste carrotcake ooit. 

Wat zijn de kleine momentjes waar jullie van genieten? Let’s share!

carrotcake-vegan-cashew-recipe-nosugar3

Carrotcake met Cashewcrème (gluten- en suikervrij)

Deze cake is smeuïg, zoet, romig en kruidig. Best of all: vegan, glutenvrij & suikervrij. Whihoo! Hij is makkelijk te bereiden en je zult verstelt staan van de smaak. Door de verwarmende kruiden is hij perfect voor dit koude winterseizoen. Had ik al gezegd dat dit vanochtend mijn ontbijt was?

Voor 12-16 stukjes

250 gram boekweitmeel
1 tl baksoda
1 tl bakpoeder
3 tl koekkruiden
1 tl kaneel
1 tl vanillepoeder of essence

1 tl zout
300 gram medjouldadels, ontpit
250 ml havermelk
105 gram kokosolie, gesmolten
2 el lijnzaad (ongebroken)
350 gram wortels, geraspt

voor de crème

150 gram cashewnoten, minimaal een uur geweekt
2 el kokosolie, gesmolten
1 el ahornsiroop
60 ml water
sap van 1 limoen
1/2 tl vanillepoeder of essence
snuf zout

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een 20 cm bakvorm in met kokosolie.

Mix in een klein kommetje het lijnzaad met 6 el water. Laat 10 minuten staan en roer nog eens goed door.

Meng in een grote kom het boekweitmeel, het bakpoeder, de baksoda, de koekkruiden, de kaneel, het vanillepoeder en het zout goed door elkaar. Snijd of hak de medjouldadels in kleine stukjes. Meng in een andere kom de dadels, de havermelk, de gesmolten kokosolie en het lijnzaadmengsel door elkaar. Giet dit bij de droge ingrediënten en meng goed tot al het meel is opgenomen. Voeg eventueel een scheutje melk door als het erg droog is. Schep de geraspte wortel door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm en zet voor 55-60 minuten in de oven of tot een satéprikker er schoon uitkomt.

Doe alle ingrediënten voor de crème in de keukenmachine en laat een gladde crème ontstaan. Schep in een bakje en bewaar in de koelkast.

Haal de taart uit de oven en laat een kwartier afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt. Leg hem dan op een mooi bord en verdeel de cashewcrème erover met een spatel. Strooi er voor de finishing touch wat kaneel over. Smullen!

Je kunt de taart afgedekt in de koelkast bewaren.

carrotcake-vegan-cashew-recipe-nosugar

35 Comments

  1. Ineke 2 maart 2018 at 09:14 - Reply

    Is het mogelijk met andere glutenvrije meel dan boekweitmeel? Mijn vriendin met coeliakie heeft dit in haar jeugd zo vaak moeten eten dat ze het niet meer lekker vindt.

    • Jolijn 6 maart 2018 at 13:27 - Reply

      Zeker! Kan ook rijstmeel 🙂

    • Frank 19 maart 2018 at 11:42 - Reply

      Ja Ineke. 🙂
      Met een mix van 3 delen volkoren rijstemeel en 1 deel tapioca.
      Je kan dit normaal gesproken 1 op 1 vervangen.
      Hij was zo al lekker, maar vermoed dat hij er net iets luchtiger van wordt.

  2. […] deelt onder de tag #vegadutchie op social media! Wil je liever een taart maken? Probeer dan deze Carrot Cake met Cashewcrème […]

  3. […] ben al lange tijd fan van de recepten van Jolijn, het gezicht achter Vegadutchie. Zo maak ik haar carrotcake met cashewcrème standaard voor verjaardagen. Superlekker en vegan, gluten- en […]

  4. Cynthia 12 maart 2016 at 21:33 - Reply

    Hoi Jolijn, de smaak van de taart is heerlijk! Hij is bij mij wel behoorlijk plat gebleven. Mijn vorm was 23 cm en mijn cake is 3 cm hoog. Hoort dat zo? Ik heb alle ingrediënten gebruikt.

    Groetjes Cynthia

    • Jolijn 14 maart 2016 at 15:21 - Reply

      Ha Cynthia,

      Bij mij wordt hij wel een stuk hoger. Zeker zo’n 8 cm! Misschien kun je wat meer baksoda toevoegen de volgende keer.
      Fijn dat hij wel lekker is geworden!

      Groetjes Jolijn

  5. Monique 23 februari 2016 at 18:04 - Reply

    Hi

    Ik heb zojuist de carrotcake gemaakt maar ik vraag me af of deze ook in te vriezen is in porties zodat ik elke dag n stukje zou kunnen nemen. Of hoe lang is hij houdbaar in de koelkast?

    Mvrgr Monique

    P.s zojuist je boek ontvangen ?

    • Jolijn 24 februari 2016 at 10:36 - Reply

      Ha Monique, in de koelkast zou ik hem maximaal zo’n 3 dagen bewaren. Ik heb invriezen nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het goed te doen is! Laat je me weten of het is gelukt?

      Veel plezier met mijn boek!

  6. Elise 12 november 2015 at 11:30 - Reply

    Hoe groot is de bakvorm die je hiervoor hebt gebruikt? Ik ben bang dat als ik hem in mijn bakvorm doe hij wat dun/laag uitvalt omdat het lijkt alsof die groter is dan deze cake (vanaf de foto)

  7. Rianne 6 november 2015 at 13:53 - Reply

    De taart staat nu in de oven, ik ben erg benieuwd! In de omschrijving voor het meel ontbreekt het vanillepoeder, die ben ik dus vergeten 🙂

    • Jolijn 6 november 2015 at 15:49 - Reply

      Nice!! Laat je me weten hoe hij is geworden? Zal de vanillepoeder even aanpassen 🙂

  8. Ilse van landeghem 20 april 2015 at 17:09 - Reply

    Hey Jolijn goede avond

    Past deze in de 3 weken detox kuur?

    • Jolijn 1 mei 2015 at 07:19 - Reply

      Ja, deze kan! Maar wel als uitzondering 😉

  9. nabil 6 april 2015 at 08:41 - Reply

    Jolijn,
    is het noodzakelijk op de dadels er bij te doen?
    kan de carrot cake zonder dadels maken of iets anders in de plaats.
    Grts Nabil

    • Brigitte 6 april 2015 at 18:56 - Reply

      Hi Nabil,
      Ik heb ipv dadels een paar flinke eetlepels appelstroop gebruikt. Smaakt ook prima!
      Heerlijk recept Jolijn, dank je wel!
      Groet,
      Brigitte

      • nabil 7 april 2015 at 19:16 - Reply

        tahin sesampasta lukt deze niet ?
        grts

        • Jolijn 8 april 2015 at 14:28 - Reply

          Ha Nabil, wat bedoel je precies? Groetjes Jolijn

          • nabil 10 april 2015 at 15:08

            Jolijn,
            Om de cake te maken zonder dadels,moet ik iets in de plaats doen?
            Grts

  10. Els 6 februari 2015 at 18:22 - Reply

    Wauw Jolijn, hij was heerlijk! Heel erg bedankt!
    Zonder de cashewcreme… het was voor collega’s dus maar even gewone roomkaastopping gemaakt.
    Ook wat speltmeel, mijn keukenmachine maalde de boekweit niet fijn genoeg.
    Volgende keer helemaal vegan, beloofd.
    Maar sowieso geweldig dat een taart zonder zuivel, eieren, noten en suiker 🙂

    Liefs, Els

  11. Arjanne 6 februari 2015 at 17:23 - Reply

    Mmmm… HEERLIJK! Ik ben gek op worteltjesss!

  12. simone 5 februari 2015 at 18:45 - Reply

    Oh wat heerlijk klinkt ‘ie!
    Mijn geluksmomentjes: lopen door knisperende kraakheldere sneeuw, de tijd hebben om rustig wakker te worden en een lekker ontbijtje voor mezelf te maken, knuffelen met de zachtste en liefste labradoodle ooit!, inspiratie opdoen tijdens een blogworkshop, een oude vriendin na een tijd weer zien, mijn lichaam die steeds iets sterker wordt, lieve whatsapp van jou, een boek in 1 week uitlezen, nieuwe dingen leren, volle maan zien, de lucht die alle kleuren aanneemt, nieuwe mensen ontmoeten, mijn zusje die langs komt, dingen afsluiten, met nieuwe dingen beginnen.

    • Jolijn 13 februari 2015 at 08:00 - Reply

      Ik ben ook zo dol op knisperende sneeuw. Zou het nog komen?

  13. Erika 5 februari 2015 at 14:11 - Reply

    Al een tijdje op zoek naar een suikervrije carrotcake, helemaal fijn dit recept, heel blij mee!
    ja geniet momentjes voor mij de prachtig gekleurde luchten, ontbijten met zelfgemaakte muesli, ja jou recept. Ook het maken is een geniet momentje.
    Kopje thee krijgen bij het wakker worden, yoga doen in de ochtend of avond.
    Voorjaars bolletjes kopen en thuis neerzetten., blauwe druif, narcissen met forsythia
    En:om zes uur is t nog niet helemaal duidelijk donker
    Fijne dag groet
    Erika

    • Jolijn 13 februari 2015 at 07:59 - Reply

      Wat een heerlijke momentjes!

  14. eugenie 4 februari 2015 at 17:00 - Reply

    Wat ziet die taart er mooi en goed uit! Heerlijk en blij met het recept. Ooit 20 jaar geleden voor het eerst worteltaart gegeten in Zwitserland. Daar zijn de producten allemaal nog zo puur van smaak. De taart was heerlijk en daarna nooit meer teruggevend in Nederland. Maar deze lijkt er sprekend op! Terwijl ik een recept lees proef ik vaak al hoe het gaat smaken (zeg ik het zo goed?) Ga het maken….
    En de geniet momenten van de kleine dingen. Daar komen die van mij…. ‘ s morgens vroeg rond 6.30 uur een wandelingetje en zien hoe Nederland ontwaakt, de mooie oranje lucht bij een ondergaande en opgaande zon. De warmte van de zon die je nu al kunt voelen. Dit geeft zoveel rust en vooral vertrouwen dat het altijd weer goed komt. Het geluid van buiten van spelende, blije kinderen. Zo’n ongecompliceerd gevoel geeft het. Het spelen van onze ruwhaar teckel met de kat. Die kunnen zo’n lol hebben. De sneeuw op de bomen en dan lekker binnen zitten, kijken naar de sneeuwvlokken of heerlijk in de sneeuw wandelen.

    • Jolijn 13 februari 2015 at 07:59 - Reply

      Wat een mooie kleine dingen 🙂 Ik kijk nu ook naar de oranje lucht en word er blij van. Mooi weekend Eugenie!

  15. Coline 4 februari 2015 at 13:52 - Reply

    Aaahhh gisteren net een suikervrije carrotcake gemaakt!
    Gelukkig heb ik nog wortel over.. 😉

  16. Jennifer 4 februari 2015 at 13:50 - Reply

    Geniet momentje: op de site van vegadutchie kijken en ontdekken dat er een nieuwe blogpost is van Jolijn en/of Sjoerd. xoxo

  17. Marjolein 4 februari 2015 at 13:37 - Reply

    Ziet er lekker uit! Is de satésaus bij Friethoes in Haarlem altijd vegan? Die patat is echt geweldig, dat van de satésaus wist ik niet!

    • Jolijn 4 februari 2015 at 16:56 - Reply

      Weet niet of hij vegan is….

  18. Hanna 4 februari 2015 at 11:36 - Reply

    Kan ik de taart ook vegan vrij maken om de lijnzaad te vervangen door 1 ei?

    Mvgr Hanna

    • Jolijn 4 februari 2015 at 16:56 - Reply

      Yes, 2 eieren dan!

      • Annie Laumen 5 februari 2015 at 12:12 - Reply

        Ben gek op gebak met worteltjes
        Vanmorgen nog cupcake’s van wortel gebakken.
        Deze ga ik zeker ook proberen.
        Grt Annie Laumen.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.