Boost je spijsvertering

Gevulde pompoen met zuurkool 3-Vegadutchie ©

Wat hebben kiwi’s, bruine rijst, blauwe bessen, gierst, boekweit, spinazie en linzen gemeen? Ze helpen je alle 7 aan een betere spijsvertering! Een goede spijsvertering is namelijk helemaal niet zo voor de hand liggend als het zou moeten zijn. Door veel vlees, zuivel, bewerkte voedingsmiddelen en suiker te eten raken onze darmen erg geprikkeld. Jarenlang kampte ik zelf met een chronische buik als een ballon. Ik had altijd een opgeblazen gevoel.

Ik was niet de enige, want veel Nederlanders hebben last van spijsverteringsklachten. Maar liefst 25% blijkt uit onderzoek van Zespri. Niet alleen een opgeblazen gevoel is een boosdoener, maar ook moeilijk naar de wc kunnen gaan of vaak diarree hebben. Herken jij deze klachten? Je bent zeker niet de enige! Het goede nieuws is dat je je spijsvertering weer goed kunt laten functioneren door de juiste voeding.

grapefruit mango sapje

Vegan

Toen ik begon met experimenteren met vegan recepten en door veel te lezen ook bewuster werd van mijn voeding, merkte ik dat ik véél minder last had van mijn buik. Vooral als ik vlees en zuivel liet staan. Ik had niet meer die enorme knoop in mijn buik na het eten en het geborrel dat standaard optrad verdween ook. Vooral als ik veel warme gerechten met pompoen, zoete aardappel, volkoren (glutenvrije) granen en groene groenten at was mijn buik tevreden.

Hieronder vind je mijn 5 praktische tips om jouw spijsvertering een boost te geven. Ze gaan je zeker helpen je buikklachten te verminderen en misschien verdwijnen ze bij jou wel net zoals bij mij!

Vezels eten

Het eten van vezels is essentieel voor een goede spijsvertering. Vezels zorgen ervoor dat je darmen actief blijven. Superbelangrijk dus! Vezels zitten vooral veel in volkoren granen, groenten en fruit. Denk aan zilvervliesrijst, gierst, quinoa, amarant en vooral ook boekweit. Deze fruit en groenten soorten bevatten de meeste vezels: kiwi’s, appels, peren, frambozen, zwarte bessen, spinazie, banaan, broccoli, vijgen en spruitjes. Eet daar dus genoeg van als je je spijsvertering wilt boosten!

Genoeg water en kruidenthee drinken

Om vezels hun werk te laten doen is het belangrijk dat er genoeg vocht aanwezig is in de darmen. Aangezien koffie en alcohol veel vocht onttrekken zijn dat niet de beste opties. Ga voor water (eventueel met wat verse kruiden of fruit erin), kruidenthee of een chai latte (met amandelmelk)!

Probiotische producten

Probiotica kun je ook wel ‘goede bacteriën noemen’. Ze zijn nodig om je eten te verteren en spijsverteringsissues te voorkomen. Niet alleen hebben veel mensen last van hun buik door te weinig probiotica, maar ook door het gebruik van antibiotica. Die worden vaak snel voorgeschreven en verwoesten niet alleen ziekmakers, maar ook de goede bacteriën in je darmen. Het kan wel jaren duren voordat deze goede bacteriën weer op het oude niveau zijn. Hierdoor kun je heel veel last van je buik krijgen. Wat zijn nou precies probiotische producten? Vegan opties zijn: zuurkool, kombucha, miso, olijven, sojamelk of tempé. Hieronder vind je meteen een superlekker recept met zuurkool!

Matig of stop met vlees, zuivel en suiker

Mijn belangrijkste tip. Geen vlees en zuivel meer eten. Deze producten zijn zeer moeilijk te verteren voor je lichaam en werken verstoppend. Zuivel laat ook een slijmerige laag achter in je darmstelsel, waardoor de vertering minder goed verloopt. Suiker stimuleert de groei van slechte bacteriën in darmen en kun je dus ook beter vermijden. Ik daag je uit eens een paar weken te leven zonder deze producten en zelf te ervaren wat er gebeurt. Op mijn website en andere blogs vind je genoeg inspiratie voor lekkere en simpele recepten zonder vlees, suiker en zuivel.

Stressmanagement

Je emoties zitten in je buik! En dus ook stress. Er is een enorme connectie tussen je buik en hoe je je voelt dus zorg je er maar liever voor dat alles daaronder goed werkt. Wat kun je doen om stress in de hand te houden? Sporten, de natuur in, een paar minuutjes mediteren, een warm bad nemen en relativeren. Dit zijn maar een paar opties. Zoek uit wat voor jou werkt om alles wat meer van je af te laten glijden.

Heb je tips die bijdragen aan een betere spijsvertering? Bepaalde producten die je buik rustig houden of juist een tip om stress te verminderen? Deel het hieronder of op Instagram met de #mijnspijsvertering!

Pompoen gevuld met Zuurkool & Oesterzwammen

Gevulde pompoen met zuurkool-Vegadutchie ©

Dit recept is een feest voor je buik. Pompoen is goed voor je maag en zuurkool is probiotisch. Ik bracht dit ooit een keer naar Sjoerd voor lunch toen hij nog in de buurt werkte en volgens hem was het de lekkerste lunch ooit!

Voor  2 porties

1 kleine pompoen
250 g oesterzwammen, in stukken
2 handen zuurkool
1 rode ui, fijngehakt
2 el pijnboompitten

1 tl (gerookte) paprikapoeder
handvol verse peterselie, fijngehakt
1/2 tl kaneelpoeder
olijfolie extra vierge

Rooster de pompoen in een voorverwarmde oven op 220 graden in ongeveer 30-40 minuten. Keer halverwege om. Test of de pompoen gaar is door er een vork in te prikken.

Verhit een beetje olijfolie en bak hierin de rode ui, paprikapoeder, kaneelpoeder en pijnboompitten. Voeg na ongeveer 4 minuten de oesterzwammen toe en bak 2 minuten. Als laatste voeg je de zuurkool toe en bak je de vulling tot hij warm is. Snijd de pompoen doormidden, schep de pitten eruit en vul met de mix. Schenk er wat lekkere olijfolie over en bestrooi met verse peterselie en paprikapoeder.

Gevulde pompoen met zuurkool lunch-Vegadutchie ©

Deze blog is een samenwerking met Zespri.

2016-01-21T06:20:00+00:00Natuurlijke genezing|15 Comments

15 Comments

 1. Jilly 7 februari 2016 at 16:53 - Reply

  Hoi hoi, ik neem zelf probiotica nadat ik een antibiotica kuur heb gehad. 1 kuur van 1 week kun je weer in balans krijgen door 3 maanden 3 verschillende potjes probiotica. Ik ben zo blij dat ik dit wist, want ik merk echt het verschil. Ik vind het wel interessant al die natuurlijke producten die goed zijn voor je lichaam, maar dan wel weer moeilijk om er een maaltijd van te maken die lekker smaakt. Daarom ga ik dit recept zeker eens proberen! ?

  • Jolijn 8 februari 2016 at 09:55 - Reply

   Wat goed dat je dat doet! Het maakt zeker een verschil en herstelt (deels) je darmflora. Ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt. Laat je me weten?

 2. Martine 24 januari 2016 at 18:02 - Reply

  Goede tips! Het recept met pompoen ziet er heerlijk uit. Ga ik zeker proberen binnenkort!

  • Jolijn 27 januari 2016 at 13:36 - Reply

   Benieuwd wat je ervan vindt!

 3. marije 22 januari 2016 at 16:46 - Reply

  Meer bewegen, ook op je werk; alles per glas drinken, dus niet een grote kan water of thee maken, maar per stuk, dan blijf je meer in beweging…fiets ipv auto en trap ipv lift.
  Wat vaak vergeten wordt is voldoende slaap en rust. Na 21u ’s avonds probeer ik prikkels te vermijden, telefoon op trillen en zeker niet mee naar bed, na een mooi boek te lezen in bad ga ik op tijd naar bed.
  Ik lig 10 uur per dag in bed, dat is geen luxe maar bewuste keuze. Slaap je niet dan rust je toch… Gezond voor lichaam en geest.

  Je pompoen met zuurkool is een klassieker hier in huis, als diner en de leftovers (als die er zijn;) mee naar kantoor. Yum yum…

  Wat is het verhaal van de kiwi? die eet ik eigenlijk nooit, vind er niet veel aan… heb je een super recept?

 4. Els 21 januari 2016 at 10:55 - Reply

  Lijnzaad mis ik nog!
  Helpt ook bij buikklachten, volgens mij door de vezels.
  Jij gebruikt het ook veel op je blog (vooral in ontbijtjes) maar het staat hier (nog) niet bij.
  Zelf eet ik nu een maand (minstens) 4 dagen per week veganistisch en de rest vegetarisch.
  Ik kan/wil voorlopig nog niet zonder yoghurt, kaas en eieren denk ik, maar flink minderen kan wel prima.
  Ik moet zeggen dat ik vooral merk dat ik meer honger heb dan normaal… maar dat kan ook komen door 1) de kou die is ingetreden en 2) dat ik 6 keer per week sport. Dus dan maar veel nootjes, (gedroogd) fruit en bananenbrood tussendoor eten!

  • Jolijn 21 januari 2016 at 12:44 - Reply

   Hele goede inderdaad lijnzaad! Er komt binnenkort ook weer een heel vernieuwd recept van bananenbrood dat ook goed vult 🙂

   • kirsten 21 januari 2016 at 21:56 - Reply

    Bring it on Jolijn! Het vernieuwde bananen brood 🙂

 5. Line 21 januari 2016 at 09:31 - Reply

  Waw, dat recept ziet er lekker uit + ook makkelijk om te maken! Bedankt, ik ga het deze week nog proberen 🙂

  • Jolijn 21 januari 2016 at 12:45 - Reply

   Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt.

 6. Sandra 21 januari 2016 at 07:18 - Reply

  Wat bij mij het beste werkt, zijn groentesapjes uit de slow juicer. Ik probeer iedere dag een groot glas sap te drinken.

  • Jolijn 21 januari 2016 at 08:22 - Reply

   Goeie! Ik ben ook dol op sapjes. Welke combi drink jij meestal?

   • Sandra 21 januari 2016 at 10:48 - Reply

    Hey Jolijn,

    Op dit moment gebruik ik vaak bleekselderij, komkommer, appel en wortel. Soms ook met een rode biet, gember en/of kiwi. En jij?

    • Jolijn 21 januari 2016 at 12:45 - Reply

     Lekker! Ik doe vaak de klassieker biet, wortel, appel, gember en maak ook vaak de Pastinaak & Bietensap uit mijn boek.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.