Boerenkool met zoete aardappel en spekjes

 

 

Afgelopen weekend brachten we door in Everdingen, een dorpje onder Utrecht. Sjoerd’s moeder woont er, maar is een paar weken weg en wij zagen het helemaal zitten de stad even te ontvluchten. Vrijdagmiddag reden we weg uit Amsterdam, op naar de rust. Het moment dat ik uitstapte bij de dijkwoning verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. Schone lucht, koeien en heel veel natuur! We liepen meteen de wilde tuin in om wat appels te plukken, waar we een juice van maakten die we op de veranda opdronken. ’s Avonds keken we uit over de uiterwaarden van de Lek terwijl we naar de ganzen en schapen luisterden. Ik voelde me totaal anders dan ’s middags in Amsterdam. Helemaal relaxed, even geen prikkels.

De rest van het weekend deed ik yoga op de veranda, wandelden we uren door het gras, hoepelde ik in de herfstzon, lunchten we bij een heel leuk biologisch tentje, De Veldkeuken, en keken we Little Miss Sunshine. Ik was mijn telefoon thuis vergeten dus het back-to-basicgevoel was compleet. Eigenlijk wilde ik nog lang en lang niet naar huis, want de natuur werkt zo verfrissend en ontspannend. Gelukkig staan er thuis ook weer hele leuke dingen op de planning. Volgende week zie je wat dat is. Ik kan niet wachten op de onthulling!

Everdingen-natuur-thee
Everdingen-natuur
hoolahooper-hoepelen
Everdingen-natuur-Sjoerd
Everdingen-ontbijt
Everdingen-natuur-zonsopgang1

Gisteren en eergisteren lag je waarschijnlijk nog in de zon en vandaag is het écht herfst. Een grote verandering. Ik vind het fijn, want ik hou van de kleuren en groenten van dit seizoen. Je lichaam heeft in de herfst veel behoefte aan verwarmende gerechten. Denk aan warme havermout, wortelgroenten en stoofpotjes. Deze boerenkool past ook helemaal in het plaatje. De zoete aardappel maakt het gerecht net even anders en door de boerenkool niet te koken behoudt hij zijn bite en voedingswaarde. Weer een simpel en snel receptje wat bij mij nog wel een aantal keer op tafel komt de komende maanden.

Boerenkool-vegan-vegetarischeslager-spekjes3

Boerenkool met zoete aardappel en spekjes

Voor 2 personen

3 grote zoete aardappelen
350 gram boerenkoolbladeren
1 pakje speckjes van de Vegetarische Slager
2 el amandelmelk
4 el olijfolie extra vierge
1 tl tamari
1/2 tl paprikapoeder
snuf cayennepeper
himalayazout
versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de zoete aardappelen erin en rooster ze in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
Was ondertussen de boerenkool en scheur de bladeren van het harde middengedeelte af. Snijd de boerenkool daarna fijn.

Verwarm 10 minuten voordat de zoete aardappel klaar is 1 el olijfolie in een grote wok en voeg de boerenkool en een scheutje water toe. Bak de boerenkool ongeveer 5-7 minuten tot alle blaadjes donkergroen zijn en een beetje geslonken.

Haal de zoete aardappel uit de oven en haal de schil eraf. Pak een middelgrote pan en doe daarin de zoete aardappel, boerenkool, amandelmelk, 2 el olijfolie, tamari, paprikapoeder, cayennepeper en zout en peper. Prak alles met een stamper tot een goed gemixte stamppot en breng het op smaak met meer tamari en/of zout en peper. Doe het deksel op de pan en verwarm 1 el olijfolie in een bakpannetje. Bak de spekjes van de Vegetarische Slager. Schep de boerenkool op twee borden en verdeel de spekjes erover.

Boerenkool-vegan-vegetarischeslager-spekjes

9 Comments

 1. Cathy 13 juli 2015 at 12:28 - Reply

  Het is juli maar ik heb ineens ook zin in boerenkool!!!
  Vraag me alleen af wat de foto met de eieren doet op bij een vegan blog? Of zijn het van die nep-eieren (dan lijken ze echt goed!) en ben ik benieuwd waar je die vandaan hebt..

  • Jolijn 13 juli 2015 at 12:36 - Reply

   Ha Cathy!

   Haha, ik heb ook weleens van die cravings. Ik ben zelf niet helemaal vegan dus af en toe eet ik een biologisch eitje.

   Mooie dag! Groetjes Jolijn

 2. wieneke 1 december 2014 at 15:16 - Reply

  (Alleen: wát een werk, boerenkool uit de tuin schoon krijgen…!)

 3. wieneke 1 december 2014 at 15:15 - Reply

  Mmm, was lekker! Ook mijn dochtertje smulde.

 4. Elsbet | La Vie Pure 6 oktober 2014 at 17:11 - Reply

  Oh dit wil ik maken, lekker winters!

 5. Emilia 6 oktober 2014 at 07:29 - Reply

  Boerenkool met zoete aardappel? Geniaal! Normaal gesproken houd ik helemaal niet van Hollandse pot, maar op deze manier wil ik het wel proberen. Het ziet er in ieder geval fantastisch uit!
  En wat een heerlijke foto’s ook van jullie dagen in Everdingen, het klinkt als een fijn, ontspannen weekend. Prachtige sfeerbeelden. 🙂

 6. Mia 6 oktober 2014 at 07:23 - Reply

  de ontspannen sfeer straalt helemaal uit jullie foto’s 🙂 lekker gerechtje trouwens, boerenkool hebben we hier wel niet maar ik maak het wel met zelfgekweekte warmoes!

  • Annie Laumen 6 oktober 2014 at 07:46 - Reply

   Heerlijk !!!!!
   Dit ga ik binnenkort maken
   Zoete aardappeltjes zijn ook lekker met zuurkool
   Jou heerlijke linzensoep staat hier regelmatig op de tafel mmmmmmm
   Grt Annie

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.