Boekweitcrème met appel


Een bijzondere dag! Vanaf eind april hebben we geen koningin meer, maar een koning. Hebben jullie net ook gekeken om 19 uur? Ik moet zeggen dat ik normaal gesproken niet heel veel met het koningshuis heb, maar kreeg toch wel even kippenvel van de toespraak van Beatrix… Op dit soort momenten voel je toch altijd een soort verbondenheid. En ook moet ik toegeven dat ik enigzins verheugd ben als Maxima (en oke ook een beetje Willem) fan.  De TV staat nu op de achtergrond aan terwijl ik mijn enthousiasme over mijn nieuwe recept kwijt moet.

In mijn vorige blog schreef ik al hoe gezond boekweit is en mijn liefde voor deze zaadjes wordt alleen maar groter. Je kunt er zoveel mee doen, het is enorm verzadigend en het heeft té veel voordelen. Geen betere manier om je dag te beginnen.

Boekweitcrème met appel

Ingrediënten voor 1 portie
1/3 cup boekweit, 1 nacht geweekt in water + 2 el ongeweekte boekweit
6 el amandelmelk
1 medjouldadel
1 el chiazaadjes
1 el amandelpasta
1/4 tl kaneel
1 appel, in kleine stukjes
1 banaan, in plakjes

Pureer de geweekte boekweit, amandelmelk, dadel, chiazaadjes, amandelpasta, kaneel en een halve banaan in de keukenmachine. Schep de helft van de crème in een glaasje, leg er dan wat stukjes appel en banaan op een schep de rest erover. Top af met de rest van de banaan en appel en bestrooi met de rauwe boekweitzaden.

Ik zat na dit ontbijt de hele ochtend vol en heb zelfs niet aan tussendoortjes gedacht.  Verder at ik vandaag een boerenkoolsalade, een soepje met miso en een quinoasalade. Ik dronk thee en een pakje kokoswater. Ik fietste 1 1/2 uur door de weilanden van Amersfoort en deed een ochtendsessie yoga. Het is ongelooflijk hoe goed en energiek ik me voel! De komende tijd wil ik meer nadruk leggen op raw food en ‘clean eating’ -> fruit, groenten, noten, peulvruchten & kruiden.


Slaap lekker lieve lezers! Jullie maken me blij : )

2015-10-08T14:03:57+00:00Ontbijt & Brunch, Winter|63 Comments

63 Comments

 1. Veronika 8 juli 2017 at 05:38 - Reply

  Dag Jolijn, super bedankt voor dit recept kan niet wachten om het uit te proberen. Er staat dat je moet bestrooien met rauwe boekweit, zijn.die.korrels niet te hard? Ik.dacht dat ze in rauwe vorm niet eetbaar waren… groetjes

  • Jolijn 22 augustus 2017 at 11:54 - Reply

   Ha Veronika,

   Ik vind een paar korreltjes altijd wel lekker voor de knapperigheid. Je kunt ze ook roosteren in de oven en daarna over de crème heenstrooien.

   Liefs Jolijn

 2. Dominique 27 januari 2016 at 10:57 - Reply

  Volgens mij heb ik iets verkeerds gedaan..
  Er staat in de reacties dat je boekweit grutten gebruikt maar mijn boekweit grutten lijken een beetje op havermout. Maar de boekweit op de foto’s zijn echt korrels. Volgende keer maar met gewone boekweit proberen dan!

  • Jolijn 27 januari 2016 at 13:35 - Reply

   Ha Dominique,

   Die verwarring is er inderdaad vaak! Het gaat om de boekweitkorrels dus niet de grutten. Hopelijk lukt het de volgende keer goed 🙂

 3. Judith 7 oktober 2015 at 07:17 - Reply

  Héérlijk!
  Dankjewel voor het delen van je recept. Van zulke recepten word ik gewoon zo enthousiast en blij! Echt genieten.. genieten.. 🙂 Ja.. ik kan er niet over ophouden hoe lekker en voedzaam het voelt.
  Thanks!

 4. Antoinet 21 augustus 2015 at 06:18 - Reply

  Hallo,

  Wat een mooie en inspirerende website. complimenten. Ik ben zelf vegatarier. Ik begin de dag vaak met havermout met vers fruit, kaneel en rozijnen en eet smiddags Griekse yoghurt met hennepzaad, gedroogd fruit en biologische, suikervrije muesli. Door het eten van dierlijke zuivel denk en hoop ik voldoende B12 binnen te krijgen. Ik vraag me af of je hier voedingssuplementen voor slikt of hiervan genoeg binnen krijgt als je af en toe vis eet.
  Groet, Antoinet

  • Jolijn 21 augustus 2015 at 09:17 - Reply

   Hi Antoinet,

   Ik eet zelf af en toe wel eieren en heel soms een stukje vis. Toch slik ik ook in periodes b12 bij. Dus bv 2 maanden wel en 2 maanden niet. Dit werkt heel goed en houdt mijn B12 altijd op peil. Je kunt het beste kiezen voor zuigtabletten. Die worden beter opgenomen door je lichaam.

 5. wendy 25 maart 2015 at 19:30 - Reply

  Heerlijk recept. K vroeg me af of je dit voor meerdere dagen zou kunnen klaar maken en.bv de creme bewaren.in glazen.potjes lichtdicht afsluiten???

  • Jolijn 27 maart 2015 at 15:24 - Reply

   Ha Wendy,

   Ik denk dat je hem in de koelkast 1 of 2 dagen kunt bewaren. Succes!

 6. Thea Brouwer 6 januari 2015 at 08:23 - Reply

  Idd een heerlijk ontbijt. Ook ik heb teveel melk gebruikt ipv creme werd het een smoothie maar Het was lekker. We (ook mijn man) zaten wel mudje vol ha ha.

  Ik heb al aardig wat van je blog afgehaald en het smaakt allemaal heerlijk.

  Groetjes Thea

 7. Stella 5 januari 2015 at 17:09 - Reply

  Hoi!
  Ik ben net begonnen met gezonder eten/ een gezondere leefstijl hanteren. Jouw blog en recepten spreken mij zeer aan!

  Alleen…uh…. wat is boekweit en waar kan ik dat kopen?
  En wat is tahin?

  Groetjes!

  • Jolijn 6 januari 2015 at 07:53 - Reply

   Hi Stella!

   Wat te gek om te horen.
   Tahin is sesampasta. Je kunt tahin en boekweit kopen bij de biologische winkel of een biologische markt. Eventueel kun je het ook online bestellen. Bijvoorbeeld via de Hofwebwinkel. Heel veel succes! Liefs

  • Thea Brouwer 6 januari 2015 at 08:28 - Reply

   Bij de natuurwinkel is bijna alles te koop maar wel prijzig. Bij de Jumbo of Ah staat ook al het eea.
   Tahin is een pasta van sesamzaad maar ik heb gewoon een el sesamzaad bij de korrels laten weken.
   Ik koop veel bij de notenkraam op de markt, jumbo, turk en de toko, soms bij de Tuinen wanneer er aanbiedingen zijn.

   Veel succes
   Groetjes Thea Brouwer

 8. Nana 3 november 2014 at 15:33 - Reply

  Hoi Jolijn,

  Gebruik je voor de boekweitcreme hele boekweit of gepelde gebroken boekweit. Want op jou foto zie ik hele boekweit en Boekweitgrutten zijn gepeld en gebroken.
  Graag hoor ik van je.

  Groetjes Nana

  • Jolijn 4 november 2014 at 11:00 - Reply

   Hi Nana, ik gebruik hele boekweitkorrels. Succes!

 9. Gerdine 28 juli 2014 at 09:51 - Reply

  Hallo
  In hoeveel water week je de boekweit?
  Bedankt en Groetjes. Lijkt me een heerlijk ontbijt

  • Jolijn 13 augustus 2014 at 10:58 - Reply

   In een kom vol water. Dus ruim!

 10. Ellis 1 april 2014 at 20:06 - Reply

  Mmmm, en dan laat ik de boekweitkorrels een nacht weken én nog 2 dagen kiemen (en spoel ze die 2 dagen ook ff af).

 11. Barbara 25 februari 2014 at 14:09 - Reply

  Inmiddels is dit mijn favoriete ontbijt geworden . Superbedankt voor dit heerlijke recept !
  Ik maak wel ongeveer 2x zoveel anders heb ik er niet genoeg aan tot de lunch maar dat kan per persoon verschillen natuurlijk .

 12. Heleen 6 november 2013 at 07:24 - Reply

  Wat ziet het er lekker uit! Kan het ook met boekweitmeel, dat heb ik in huis namelijk. Moet je dat ook een nacht laten weken?

 13. Annemieke 16 oktober 2013 at 08:08 - Reply

  Wat een leuk recept! Gisteren meteen boekweitvlokken gehaald en mijn eigen variant van dit recept gemaakt. Ik heb de boekweitvlokken geweekt in espresso, heb de appel vervangen door banaan, de tahin door cashewpasta, wat rauwe cacao toegevoegd en gegarneerd met cacaovlokken. Zo kreeg ik een mocca-boekweitcreme met peer 🙂 Erg lekker als tussendoortje, want als ontbijt vond ik hem te weinig voeden.

  Gebruik jij boekweitvlokken of wat anders?

  Liefs, Annemieke

  • Jolijn 18 oktober 2013 at 13:32 - Reply

   boekweitgrutten 🙂

 14. Machteld 14 oktober 2013 at 11:04 - Reply

  Dit lijkt me echt een heerlijk receptje, ga ik zeker proberen. Maar kun je het ook met boekweitgrutten maken???

  • Jolijn 18 oktober 2013 at 13:33 - Reply

   Zeker, daar maak ik het mee 🙂

 15. Lisa 14 oktober 2013 at 08:20 - Reply

  Hoi Jolijn, ziet er zo lekker uit! Maar wat bedoel je met boekweit? Ik ken alleen maar de boekweitvlokken, zou het daar ook mee kunnen? (als ik ze fijnmaal bijvoorbeeld?)

  • Jolijn 18 oktober 2013 at 13:33 - Reply

   Boekweitgrutten zijn het (dus hele boekweitkorrels)

   • S 6 juli 2015 at 10:28 - Reply

    Boekweit heb je in meerdere vormen:
    de hele korrel, die moet je weken en kan je laten kiemen,
    de boekweitgrutten, dat zijn gepelde gesneden boekweitkorrels,
    boekweitvlokken, diet zijn gestoomde korrels die geplet zijn,
    en boekweitmeel dit is de gemalen boekweitkorrel.

 16. Maartje 11 oktober 2013 at 18:35 - Reply

  Vaak heb ik dit recept gemaakt, maar nooit liet ik hierover een berichtje achter.. Bij deze:
  Dit recept is mijn ultieme favoriet!! Zeker met 1/3 cup amandelmelk vind ik het om te smullen (dan laat ik wel de el agave achterwege..). Als topping garneer ik dit ontbijtje met kaneel, rozijntjes en walnoten.. hmm heb er nu al weer zin in!

 17. joannee 3 september 2013 at 23:09 - Reply

  hoihoi! ziet er echt superlekker uit!!! zou ik mogen vragen waar je die glazen potjes hebt gehaald? :p

  • Jolijn 4 september 2013 at 08:59 - Reply

   Jampotje 🙂

 18. Astrid Nolet 21 augustus 2013 at 16:35 - Reply

  Dit ontbijt is echt heerlijk! Ben inmiddels toe aan mijn tweede zak boekweit! Dank voor het recept!

 19. Rus05 16 juli 2013 at 12:49 - Reply

  Dank je wel voor dit heerlijke recept, ik zit te smullen! Ik ben sinds kort met dit soort eten bezig vanwege aanhoudend energietekort en buikklachten, maar als alles zo lekker smaakt; dan wil ik nooit meer wat anders! Overigens was ik de siroop vergeten, niet gemist, en kon ik zo gauw geen sojamelk vinden dus dat heb ik vervangen door vanille soja yoghurt die ik nog in huis had. Zalig, en ik zit vol!

 20. Aukje 22 mei 2013 at 19:27 - Reply

  Wauw! Deze is echt super lekker! Echt een aanrader! Meteen weer nieuwe boekweit in de week gezet voor morgen. Ik heb trouwens ahornsiroop gebruikt ipv agavesiroop.

 21. […] in de middag. Boekweitcrème met goji bessen en vijgen. Boekweitcrème is het briljante recept van Vegadutchie. Alleen mijn versie van vandaag is iets aangepast. Ik heb de agavesiroop en tahin geskipt, en in […]

 22. Wieneke 4 april 2013 at 09:19 - Reply

  En ook dit recept heb ik gemaakt… Heerlijk! Dank Jolijn, voor het delen!

  • Wieneke 9 april 2013 at 09:21 - Reply

   Ondertussen al meerdere malen gemaakt! In plaats van rijstestroop voeg ik er een paar dadels aan toe. Mmm!

 23. Andrea 19 maart 2013 at 19:11 - Reply

  Hi Jolijn!

  Ten eerste: mijn pasgeboren dochter heet ook Jolijn!! Supernaam dus :).
  Waar koop jij deze boekweit? En zijn t zaadjes of meel?

  Grt,
  Andrea

  • Jolijn 20 maart 2013 at 14:55 - Reply

   Wat leuk! Gefeliciteerd met je dochter.
   Ik koop boekweit bij de natuurwinkel. Het zijn zaadjes.

   Groetjes Jolijn

 24. Rhodé 25 februari 2013 at 10:28 - Reply

  Super lekker recept maar ik was wel benieuwd of je de boekweit ook kan vervangen voor quinoagranen en dat een nacht laten weken?

  • Jolijn 26 februari 2013 at 15:41 - Reply

   Probeer het eens 🙂

 25. Shanna 14 februari 2013 at 09:36 - Reply

  Jolijn,
  hoeveel is 1 cup? 1 koffiekopje? kun je zeggen welke maat jij gebruikt? of met hoeveel eetlepels 1 cup is te vergelijken? thanks alvast!
  x shanna

  • Jolijn 18 februari 2013 at 11:29 - Reply

   Hi Shanna! Je kunt mooie cups kopen bij Dille & Kamille of de betere kookwinkels. Ook kun je gewoon een grote theekop gebruiken. x

 26. Jackie 11 februari 2013 at 19:40 - Reply

  YUMMMMM!! adapting a recipe for my blog : D Great recipe idea!! and you feel great all morning! I didn’t even have tea this morning and tons of energy.

 27. Ayla 11 februari 2013 at 16:29 - Reply

  Bedankt, wat lekker was dit! Ik ben niet bekend met dit type eten en voelde me een beetje raar achteraf. Ik wou geen hap meer hebben, ook geen ander eten, maar had alsnog geen vol gevoel in mijn buik. Vraag me af of echt gezond eten altijd zo aanvoelt. Heb in ieder geval heel chill gesport! Thanks!

 28. Anouschka 3 februari 2013 at 18:46 - Reply

  Hallo Jolijn,

  Wat een super leuke, interessante site van je!
  Ik vroeg me af of dit boekweitontbijt ook met boekweitgrutten zou kunnen? Daar maak ik anders heerlijke koekjes van! Ik ben ook heel benieuwd naar de boerenkoolsalade. Heb je daar ook een recept van???

  Groetjes,
  Anouschka

 29. Marcella 3 februari 2013 at 13:39 - Reply

  Yum, ziet er heerlijk uit! En fijn ook dat je zo lang vol blijft na dit ontbijt. Ik ga het zeker ook ’s proberen!

 30. LNNK 3 februari 2013 at 13:35 - Reply

  Oh wat ziet dit er weer heerlijk uit zeg! Nu snel op jacht naar boekweit.

 31. Saskia 3 februari 2013 at 10:11 - Reply

  Heb geen ‘raw’ boekweit in huis, maar wel kasha. Ik hoop dat die ook zacht wordt na een nacht weken. Morgen zullen we het (w)eten.

  • Saskia 4 februari 2013 at 16:34 - Reply

   Gaat prima, met kasha. Heeft een lekker notige smaak.

 32. Nathalie 2 februari 2013 at 09:51 - Reply

  Hoi Jolijn, ik heb dit vanmorgen gemaakt en my goodness, wat is dit zalig zeg! En ook nog supergezond, ik word er helemaal blij van. Dankjewel voor het delen van dit recept.

 33. Jolanda Jansen 1 februari 2013 at 20:24 - Reply

  Hoi

  Dit ziet er zo lekker uit, wilde dit graag gaan maken maar hoeveel is 1/3 cup boekweit?

 34. Marit 30 januari 2013 at 09:37 - Reply

  Wat een heerlijk recept, dankjewel! Bij mij bleef de creme wat vloeibaar, volgende keer iets minder melk toevoegen denk ik, ik heb rijstmelk gebruikt.

  • Shanna 14 februari 2013 at 09:35 - Reply

   Precies hetzelfde bij mij! wat minder eetlepels dus…;)

 35. Daniëlle 29 januari 2013 at 17:15 - Reply

  Klinkt zo heerlijk! Al heb ik geen idee hoe boekweit smaakt, haha. Maar alleen je foto’s al :)…

 36. guusje 29 januari 2013 at 15:46 - Reply

  Lekker! Ik heb het net klaargemaakt voor morgenvroeg.
  En goed idee, ik wist echt nooit wat je met boekweit aan moest.

 37. Marianne 29 januari 2013 at 08:28 - Reply

  Wow, dat klinkt heerlijk, ga het morgenochtend meteen maken, of eigenlijk al in de avond met het weken 🙂

  • Marianne 30 januari 2013 at 18:53 - Reply

   Was zalig Jolijn, mijn hubbie stond zelfs het laatste appeltje af die hij gisteravond al in zijn tas voor op het werk had gedaan, lief hè!

 38. Sabine 28 januari 2013 at 19:51 - Reply

  Wauwwww dat ziet er écht ontzettend lekker uit!
  mijn boekweit staat in het water… ik verheug me nu al op morgenochtend 😀

 39. Emmely 28 januari 2013 at 19:48 - Reply

  Jolijn

  Je maakt me ook heel blij met dit recept! Ik probeer het deze week zeker eens uit.

  Emmely

 40. Linda Stommen 28 januari 2013 at 19:45 - Reply

  Hmm Jolijn, you made my day 🙂 Mijn zoektocht naar een boekweit ontbijtje eindigt hier op een hele goede manier! 😉

 41. Suus 28 januari 2013 at 19:45 - Reply

  Ik ben geinspireerd! Boekweit staat nu op mijn natuurwinkel-boodschappenlijstje, en de rest heb ik al in huis! 🙂

  • Suus 6 februari 2013 at 19:49 - Reply

   En lekker dat het is! Eergisteren mee ontbeten, morgen weer 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.