Een bijzondere dag! Vanaf eind april hebben we geen koningin meer, maar een koning. Hebben jullie net ook gekeken om 19 uur? Ik moet zeggen dat ik normaal gesproken niet heel veel met het koningshuis heb, maar kreeg toch wel even kippenvel van de toespraak van Beatrix… Op dit soort momenten voel je toch altijd een soort verbondenheid. En ook moet ik toegeven dat ik enigzins verheugd ben als Maxima (en oke ook een beetje Willem) fan. De TV staat nu op de achtergrond aan terwijl ik mijn enthousiasme over mijn nieuwe recept kwijt moet.
In mijn vorige blog schreef ik al hoe gezond boekweit is en mijn liefde voor deze zaadjes wordt alleen maar groter. Je kunt er zoveel mee doen, het is enorm verzadigend en het heeft té veel voordelen. Geen betere manier om je dag te beginnen.
Boekweitcrème met appel
Ingrediënten voor 1 portie
1/3 cup boekweit, 1 nacht geweekt in water + 2 el ongeweekte boekweit
6 el amandelmelk
1 medjouldadel
1 el chiazaadjes
1 el amandelpasta
1/4 tl kaneel
1 appel, in kleine stukjes
1 banaan, in plakjes
Pureer de geweekte boekweit, amandelmelk, dadel, chiazaadjes, amandelpasta, kaneel en een halve banaan in de keukenmachine. Schep de helft van de crème in een glaasje, leg er dan wat stukjes appel en banaan op een schep de rest erover. Top af met de rest van de banaan en appel en bestrooi met de rauwe boekweitzaden.
Ik zat na dit ontbijt de hele ochtend vol en heb zelfs niet aan tussendoortjes gedacht. Verder at ik vandaag een boerenkoolsalade, een soepje met miso en een quinoasalade. Ik dronk thee en een pakje kokoswater. Ik fietste 1 1/2 uur door de weilanden van Amersfoort en deed een ochtendsessie yoga. Het is ongelooflijk hoe goed en energiek ik me voel! De komende tijd wil ik meer nadruk leggen op raw food en ‘clean eating’ -> fruit, groenten, noten, peulvruchten & kruiden.
Slaap lekker lieve lezers! Jullie maken me blij : )
Dag Jolijn, super bedankt voor dit recept kan niet wachten om het uit te proberen. Er staat dat je moet bestrooien met rauwe boekweit, zijn.die.korrels niet te hard? Ik.dacht dat ze in rauwe vorm niet eetbaar waren… groetjes
Ha Veronika,
Ik vind een paar korreltjes altijd wel lekker voor de knapperigheid. Je kunt ze ook roosteren in de oven en daarna over de crème heenstrooien.
Liefs Jolijn
Volgens mij heb ik iets verkeerds gedaan..
Er staat in de reacties dat je boekweit grutten gebruikt maar mijn boekweit grutten lijken een beetje op havermout. Maar de boekweit op de foto’s zijn echt korrels. Volgende keer maar met gewone boekweit proberen dan!
Ha Dominique,
Die verwarring is er inderdaad vaak! Het gaat om de boekweitkorrels dus niet de grutten. Hopelijk lukt het de volgende keer goed 🙂
Héérlijk!
Dankjewel voor het delen van je recept. Van zulke recepten word ik gewoon zo enthousiast en blij! Echt genieten.. genieten.. 🙂 Ja.. ik kan er niet over ophouden hoe lekker en voedzaam het voelt.
Thanks!
Haha te gek! Geniet 🙂
Hallo,
Wat een mooie en inspirerende website. complimenten. Ik ben zelf vegatarier. Ik begin de dag vaak met havermout met vers fruit, kaneel en rozijnen en eet smiddags Griekse yoghurt met hennepzaad, gedroogd fruit en biologische, suikervrije muesli. Door het eten van dierlijke zuivel denk en hoop ik voldoende B12 binnen te krijgen. Ik vraag me af of je hier voedingssuplementen voor slikt of hiervan genoeg binnen krijgt als je af en toe vis eet.
Groet, Antoinet
Hi Antoinet,
Ik eet zelf af en toe wel eieren en heel soms een stukje vis. Toch slik ik ook in periodes b12 bij. Dus bv 2 maanden wel en 2 maanden niet. Dit werkt heel goed en houdt mijn B12 altijd op peil. Je kunt het beste kiezen voor zuigtabletten. Die worden beter opgenomen door je lichaam.
Heerlijk recept. K vroeg me af of je dit voor meerdere dagen zou kunnen klaar maken en.bv de creme bewaren.in glazen.potjes lichtdicht afsluiten???
Ha Wendy,
Ik denk dat je hem in de koelkast 1 of 2 dagen kunt bewaren. Succes!
Idd een heerlijk ontbijt. Ook ik heb teveel melk gebruikt ipv creme werd het een smoothie maar Het was lekker. We (ook mijn man) zaten wel mudje vol ha ha.
Ik heb al aardig wat van je blog afgehaald en het smaakt allemaal heerlijk.
Groetjes Thea
Hoi!
Ik ben net begonnen met gezonder eten/ een gezondere leefstijl hanteren. Jouw blog en recepten spreken mij zeer aan!
Alleen…uh…. wat is boekweit en waar kan ik dat kopen?
En wat is tahin?
Groetjes!
Hi Stella!
Wat te gek om te horen.
Tahin is sesampasta. Je kunt tahin en boekweit kopen bij de biologische winkel of een biologische markt. Eventueel kun je het ook online bestellen. Bijvoorbeeld via de Hofwebwinkel. Heel veel succes! Liefs
Bij de natuurwinkel is bijna alles te koop maar wel prijzig. Bij de Jumbo of Ah staat ook al het eea.
Tahin is een pasta van sesamzaad maar ik heb gewoon een el sesamzaad bij de korrels laten weken.
Ik koop veel bij de notenkraam op de markt, jumbo, turk en de toko, soms bij de Tuinen wanneer er aanbiedingen zijn.
Veel succes
Groetjes Thea Brouwer
Hoi Jolijn,
Gebruik je voor de boekweitcreme hele boekweit of gepelde gebroken boekweit. Want op jou foto zie ik hele boekweit en Boekweitgrutten zijn gepeld en gebroken.
Graag hoor ik van je.
Groetjes Nana
Hi Nana, ik gebruik hele boekweitkorrels. Succes!
Hallo
In hoeveel water week je de boekweit?
Bedankt en Groetjes. Lijkt me een heerlijk ontbijt
In een kom vol water. Dus ruim!
Mmmm, en dan laat ik de boekweitkorrels een nacht weken én nog 2 dagen kiemen (en spoel ze die 2 dagen ook ff af).
Inmiddels is dit mijn favoriete ontbijt geworden . Superbedankt voor dit heerlijke recept !
Ik maak wel ongeveer 2x zoveel anders heb ik er niet genoeg aan tot de lunch maar dat kan per persoon verschillen natuurlijk .
Wat ziet het er lekker uit! Kan het ook met boekweitmeel, dat heb ik in huis namelijk. Moet je dat ook een nacht laten weken?
Wat een leuk recept! Gisteren meteen boekweitvlokken gehaald en mijn eigen variant van dit recept gemaakt. Ik heb de boekweitvlokken geweekt in espresso, heb de appel vervangen door banaan, de tahin door cashewpasta, wat rauwe cacao toegevoegd en gegarneerd met cacaovlokken. Zo kreeg ik een mocca-boekweitcreme met peer 🙂 Erg lekker als tussendoortje, want als ontbijt vond ik hem te weinig voeden.
Gebruik jij boekweitvlokken of wat anders?
Liefs, Annemieke
boekweitgrutten 🙂
Dit lijkt me echt een heerlijk receptje, ga ik zeker proberen. Maar kun je het ook met boekweitgrutten maken???
Zeker, daar maak ik het mee 🙂
Hoi Jolijn, ziet er zo lekker uit! Maar wat bedoel je met boekweit? Ik ken alleen maar de boekweitvlokken, zou het daar ook mee kunnen? (als ik ze fijnmaal bijvoorbeeld?)
Boekweitgrutten zijn het (dus hele boekweitkorrels)
Boekweit heb je in meerdere vormen:
de hele korrel, die moet je weken en kan je laten kiemen,
de boekweitgrutten, dat zijn gepelde gesneden boekweitkorrels,
boekweitvlokken, diet zijn gestoomde korrels die geplet zijn,
en boekweitmeel dit is de gemalen boekweitkorrel.
Vaak heb ik dit recept gemaakt, maar nooit liet ik hierover een berichtje achter.. Bij deze:
Dit recept is mijn ultieme favoriet!! Zeker met 1/3 cup amandelmelk vind ik het om te smullen (dan laat ik wel de el agave achterwege..). Als topping garneer ik dit ontbijtje met kaneel, rozijntjes en walnoten.. hmm heb er nu al weer zin in!
hoihoi! ziet er echt superlekker uit!!! zou ik mogen vragen waar je die glazen potjes hebt gehaald? :p
Jampotje 🙂
Dit ontbijt is echt heerlijk! Ben inmiddels toe aan mijn tweede zak boekweit! Dank voor het recept!
Dank je wel voor dit heerlijke recept, ik zit te smullen! Ik ben sinds kort met dit soort eten bezig vanwege aanhoudend energietekort en buikklachten, maar als alles zo lekker smaakt; dan wil ik nooit meer wat anders! Overigens was ik de siroop vergeten, niet gemist, en kon ik zo gauw geen sojamelk vinden dus dat heb ik vervangen door vanille soja yoghurt die ik nog in huis had. Zalig, en ik zit vol!
Wauw! Deze is echt super lekker! Echt een aanrader! Meteen weer nieuwe boekweit in de week gezet voor morgen. Ik heb trouwens ahornsiroop gebruikt ipv agavesiroop.
[…] in de middag. Boekweitcrème met goji bessen en vijgen. Boekweitcrème is het briljante recept van Vegadutchie. Alleen mijn versie van vandaag is iets aangepast. Ik heb de agavesiroop en tahin geskipt, en in […]
En ook dit recept heb ik gemaakt… Heerlijk! Dank Jolijn, voor het delen!
Ondertussen al meerdere malen gemaakt! In plaats van rijstestroop voeg ik er een paar dadels aan toe. Mmm!
Hi Jolijn!
Ten eerste: mijn pasgeboren dochter heet ook Jolijn!! Supernaam dus :).
Waar koop jij deze boekweit? En zijn t zaadjes of meel?
Grt,
Andrea
Wat leuk! Gefeliciteerd met je dochter.
Ik koop boekweit bij de natuurwinkel. Het zijn zaadjes.
Groetjes Jolijn
Super lekker recept maar ik was wel benieuwd of je de boekweit ook kan vervangen voor quinoagranen en dat een nacht laten weken?
Probeer het eens 🙂
Jolijn,
hoeveel is 1 cup? 1 koffiekopje? kun je zeggen welke maat jij gebruikt? of met hoeveel eetlepels 1 cup is te vergelijken? thanks alvast!
x shanna
Hi Shanna! Je kunt mooie cups kopen bij Dille & Kamille of de betere kookwinkels. Ook kun je gewoon een grote theekop gebruiken. x
YUMMMMM!! adapting a recipe for my blog : D Great recipe idea!! and you feel great all morning! I didn’t even have tea this morning and tons of energy.
Bedankt, wat lekker was dit! Ik ben niet bekend met dit type eten en voelde me een beetje raar achteraf. Ik wou geen hap meer hebben, ook geen ander eten, maar had alsnog geen vol gevoel in mijn buik. Vraag me af of echt gezond eten altijd zo aanvoelt. Heb in ieder geval heel chill gesport! Thanks!
Hallo Jolijn,
Wat een super leuke, interessante site van je!
Ik vroeg me af of dit boekweitontbijt ook met boekweitgrutten zou kunnen? Daar maak ik anders heerlijke koekjes van! Ik ben ook heel benieuwd naar de boerenkoolsalade. Heb je daar ook een recept van???
Groetjes,
Anouschka
Yum, ziet er heerlijk uit! En fijn ook dat je zo lang vol blijft na dit ontbijt. Ik ga het zeker ook ’s proberen!
Oh wat ziet dit er weer heerlijk uit zeg! Nu snel op jacht naar boekweit.
Heb geen ‘raw’ boekweit in huis, maar wel kasha. Ik hoop dat die ook zacht wordt na een nacht weken. Morgen zullen we het (w)eten.
Gaat prima, met kasha. Heeft een lekker notige smaak.
Hoi Jolijn, ik heb dit vanmorgen gemaakt en my goodness, wat is dit zalig zeg! En ook nog supergezond, ik word er helemaal blij van. Dankjewel voor het delen van dit recept.
Hoi
Dit ziet er zo lekker uit, wilde dit graag gaan maken maar hoeveel is 1/3 cup boekweit?
Wat een heerlijk recept, dankjewel! Bij mij bleef de creme wat vloeibaar, volgende keer iets minder melk toevoegen denk ik, ik heb rijstmelk gebruikt.
Precies hetzelfde bij mij! wat minder eetlepels dus…;)
Klinkt zo heerlijk! Al heb ik geen idee hoe boekweit smaakt, haha. Maar alleen je foto’s al :)…
Lekker! Ik heb het net klaargemaakt voor morgenvroeg.
En goed idee, ik wist echt nooit wat je met boekweit aan moest.
Wow, dat klinkt heerlijk, ga het morgenochtend meteen maken, of eigenlijk al in de avond met het weken 🙂
Was zalig Jolijn, mijn hubbie stond zelfs het laatste appeltje af die hij gisteravond al in zijn tas voor op het werk had gedaan, lief hè!
Wauwwww dat ziet er écht ontzettend lekker uit!
mijn boekweit staat in het water… ik verheug me nu al op morgenochtend 😀
Jolijn
Je maakt me ook heel blij met dit recept! Ik probeer het deze week zeker eens uit.
Emmely
Hmm Jolijn, you made my day 🙂 Mijn zoektocht naar een boekweit ontbijtje eindigt hier op een hele goede manier! 😉
Ik ben geinspireerd! Boekweit staat nu op mijn natuurwinkel-boodschappenlijstje, en de rest heb ik al in huis! 🙂
En lekker dat het is! Eergisteren mee ontbeten, morgen weer 🙂