Meer helderheid & bliss, minder ruis

De schakeling van (te veel) hoofd naar lichaam geeft meer rust, helderheid, bliss en vreugde. Voelen vanuit je lijf maakt het leven simpeler. Meer voelen levert vaak ook weerstand op omdat je bepaalde gevoelens/emoties aangaat die je normaal wegstopt. Zie het als een tuinslang waar nog vies water inzit. Als je de stroom op gang laat komen wordt het water steeds helderder.

Door meer te voelen vanuit je lichaam

Ervaar je meer levensenergie
Kun je makkelijker beslissen
Worden zaken helder en simpel
Ervaar je het leven en relaties dieper
Ervaar je meer rust en ontspanning
Lossen emoties sneller op
Voel je jouw waarheid
Geniet je meer (van seks)

Vaak hebben we zoveel spanning en stress opgebouwd in het lijf dat de energie simpelweg niet meer doorstroomt. Je voelt je dan moe, verveelt, gestresst, burn-out en kunt moeilijk contact maken met je lichaam.

Voelen is de manier om je levensenergie weer te laten activeren. Het is minder doen. Meer toelaten.

Als je merkt dat je jezelf overstimuleert is dat vaak omdat je niet meer goed voelt en dus meer nodig hebt om überhaupt nog íets te voelen. Social media, veel afspreken, scrollen, de hele tijd bezig zijn, eten, werken, veel sporten en alcohol zijn voorbeelden. Maar juist ook allerlei (spirituele) rituelen uitvoeren en jezelf eigenlijk afhouden van het simpele.

Ik wil het in deze blog simpel houden, omdat voelen simpel is. Ik wil je richting geven zodat je makkelijker in je lichaam komt en minder in drama.

In het moment

Als je van jezelf weet dat je moeite hebt om de tijd te nemen om te voelen of snel afgeleid bent, dan kun je een timer zetten van bijvoorbeeld 10-15 minuten zodat je een afgekaderd moment voor jezelf creëert.

1. Ga comfortabel zitten, adem een paar keer in je naar je buik en zucht uit. Schud je armen even los.

2. Voel in je lijf en benoem sensaties. Bijvoorbeeld: ik voel zoveel zwaarte rondom mijn hart, mijn keel is dichtgeknepen, ik voel me opgejaagd in mijn onderbuik, ik kan bijna niks voelen etc. Houd het bij sensaties en blijf erbij met je aandacht. Je kunt ook je handen op je lijf leggen waar je sensaties voelt.

Voelen is dus niet: ik voel me zo boos op Pietje omdat hij me weer heeft laten zitten. Dit is een verhaal (hoofd).

3. Blijf bij het gevoel en duik er helemaal in. Maak het groter. Het is alsof je helemaal in het gevoel zakt. Kijk naar het gevoel met zachte ogen, zonder enkel oordeel. Je kunt er ook mee ademen. Alsof je het gevoel iets groter ademt. Neem waar wat er gebeurt.

4. Als je wilt kun je het nu afsluiten en jezelf bedanken dat je de tijd nam om te voelen. Als je nog veel (overmatige) energie voelt kun je ook kiezen om te dansen, schudden of expressie te geven met je stem/zuchten.

Voelen is net zoals elk anders iets in het leven oefening. Oefening vergt discipline. Je kunt beter elke dag 5 minuten oefenen dan eens per maand een uur. Zo ga je steeds meer voelen, beweeg je makkelijker door emotie en blijf je meer in je eigen kern.

Laat ook los dat je een bepaalt iets moet voelen. Voelen is enkel aanwezig zijn vanuit je lijf.

In het algemeen

De volgende dingen kunnen je helpen meer in je lijf te zakken. Dit is het soort voelen dat je naar binnen brengt en juist minder naar buiten gericht.

Naar buiten gerichte mensen (hooggevoelig) zijn vaak juist gericht op de omgeving en andere mensen. Door je naar binnen te richten voel je jezelf juist meer.

~ Minder afleiding, verlangzamen en versimpelen
~ Aanraken. Je handen zijn helend.
~ Meer natuur en blote voeten, ook al is het maar 5 minuten per dag
~ Koud water zwemmen, floaten, sauna
~ Kalm eten. Verse seizoensfruit en groenten, zaden/noten, warme curry’s en soepen, zeewier, vers water, kruidenthee. Vermijd cafeine, suiker, overmatig dierlijke producten en te spicy. Dit stimuleert hoofdenergie.
~ Diep en langzaam ademhalen
~ Expressie d.m.v. dans, stembevrijding, schrijven
~ Pauzes nemen en daarin niks doen behalve je lijf voelen en je handen op je lijf leggen

Voelen is simpel. Simpel is moeilijk geworden in onze samenleving door alle prikkels.
Voor mij helpt de intentie:

vertragen en versimpelen

Veel liefs Jolijn

2021-11-29T09:41:32+00:00Geen categorie|1 Comment

One Comment

  1. Denise Kruiver 29 november 2021 at 10:06 - Reply

    Dank je wel weer voor deze fijne blog. Had ik even nodig. Liefs, Denise

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.