Bieten & Chocolade Smoothie

bietensmoothie-vegan-chocola-recept-juice

Superfoods waren dit jaar populair voer voor discussie. Als nieuwbakken foodie krijg ik voortdurend allerlei vragen over eten, soms serieus, dan weer spottend. Mensen eisen nu eenmaal een verklaring voor afwijkend gedrag: “Waarom wil je niet ook een stukje taart?” Ik hap altijd, want ik hou wel van discussie, maar ik probeer alle vragen waar ik het antwoord op schuldig moet blijven op te zoeken. Op die manier leer ik. Ik ben geen deskundige, maar slechts een liefhebber.

De term superfoods komt me hoe dan ook behoorlijk de keel uit. Zodra een collega of voetbalvriend iets hoort over gojibessen of quinoa dan krijg ik een veelzeggende glimlach en een schampere opmerking over welke superkrachten je dan wel niet krijgt door het eten ervan. Daar kun je niet van winnen, want de marketingterm superfoods wordt – net als detoxen trouwens – volledig uitgehold en dat is schadelijk voor de discussie over gezonde voeding.

Bestaat er dan geen superfood? Ik geloof best dat sommige voedingsmiddelen meer goede voedingsstoffen bevatten dan andere. Ik betwist ook niet dat je sommige stoffen normaal gesproken vrij weinig binnen krijgt, maar dat er voedsel is dat ervan overloopt. Maar als je iets op een voetstuk plaats, zeker in Nederland, dan wordt er extra kritisch naar gekeken. En dan blijkt dat de term superfoods net zo veel waard was als andere marketingkreten, zoals ‘nieuw recept’ of ‘met extra …’.

Michael Pollan schreef het boek In Defense of Food en draait de kwestie daarin om. Hij roept niet een paar soorten voedsel uit tot superfoods, maar verdedigt het belang van alle soorten voeding. Hij houdt wel een slag om de arm. Voeding is wat hem betreft niet alles wat eetbaar is, maar alles wat je voedt. Dus geen bewerkte voedingswaren, maar wel verse producten. Daar ben ik het roerend mee eens.

Er is niks mis spotlights op een product, maar misschien kunnen we in 2015 ophouden met alle gezonde voeding een cape om te hangen en een S op de borst te spelden. Laten we van het komende jaar een jaar maken waarin mensen zich realiseren dat alle voeding super is.

Eat food. Not too much. Mostly plants – Michael Pollan

Hoe kom je de dag door zonder superfoods? Er zijn nog een paar plekken in de workshop van Jolijn op donderdag 15 januari. Klik voor meer info daarover op Events.

bietensmoothie-vegan-chocola-recept-juice4

Bieten & Chocolade Smoothie

Deze heerlijke en pittige smoothie helpt je er weer bovenop na een feestje. Perfect voor 1 januari! De romige banaan, aardse biet en pittige cacao zorgen voor een spannende combinatie. Het hangt van de grote van de bieten en bananen af hoe de structuur van de smoothie wordt. Experimenteer en vind uit wat jij het lekkerst vindt!

voor 2 personen

3 rijpe bananen
2 rode bieten, rauw en geschild
2 el rauwe cacaopoeder
200 ml water
200 ml amandelmelk
snuf chilipeper

Doe alle ingrediënten in de blender en laat een egale smoothie ontstaan. Drink op met een rietje!

bietensmoothie-vegan-chocola-recept-juice3

Happy New Year lieve lezers! Wij wensen jullie een jaar vol met liefde en gezondheid toe. Tot 2015!

8 Comments

 1. Lynn 8 september 2017 at 22:08 - Reply

  Is dit gelijkwaardig aan een normaal ontbijt of is dit meer een tussendoortje? Of juist lunch? 🙂

  • Jolijn 11 september 2017 at 14:42 - Reply

   Kan als alles! Wanneer jij er zin in hebt 🙂 Ik eet het vaak als ontbijt, maar ook als tussendoortje.

 2. Marla 31 december 2014 at 08:46 - Reply

  Jolijn! Jij had van mij the woman of the year award categorie health mogen winnen dit jaar! Je blogs zijn echt steengoed, naast je recepten! Thanks! Een goede jaarwisseling!

  • Jolijn 31 december 2014 at 08:51 - Reply

   Dank je! Wat lief!! Een heel fijn 2015 vol gezondheid en liefde

 3. Margo 31 december 2014 at 04:17 - Reply

  Beste jolijn,
  Als echte foodie en keukenprinses, wil ik je – nu het moment zich er perfect voor leent aan het einde van het jaar – je bedanken voor de heerlijke en eerlijke recepten en je inspirerende verhaaltjes. Mede door jouw site heb ik mijn draai gevonden een nog gezondere eetwijze eigen te maken.
  Happy new year!

  • Jolijn 31 december 2014 at 08:50 - Reply

   Wat lief! Dank je wel. Ik wens je een heel mooi en gezond 2015!

 4. wieneke 30 december 2014 at 07:00 - Reply

  Bedankt voor jullie lekkere recepten van 2014. As I type staat het peer/pecannoten ontbijt in de oven. Wens jullie het beste voor 2015!

  • Jolijn 31 december 2014 at 08:51 - Reply

   Een heel mooi 2015 Wieneke!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.