Dit jaar kwam ik in contact met de kracht van mijn vrouwelijke menstruatiecyclus. Ik ontdekte dat ik elke maand door vier seizoenen heenga en dat ik dit eigenlijk nooit heb (h)erkend. Ook ontdekte ik dat ik een groot deel van mijn leven een hekel had aan mijn menstruatie en haar bestempelde als ‘irritant’ & ‘onhandig’.
Bizar eigenlijk. Dat we iets waar elke vrouw elke maand doorheen gaat vaak als vies en irritant bestempelen. Dat we een miljardenbusiness ons laten wijsmaken dat we ons bloed zo goed mogelijk moeten verbergen. Terwijl ons bloed zo onwijs krachtig is. Je zult merken hoe je weer meer in contact met lichaam komt te staan als je je gaat verbinden met je menstruatiecyclus.
De dagen dat je bloedt sta je onwijs open voor energieën. Dit is waarom je ook erg geprikkeld kan zijn. Alles komt 10 keer zo hard binnen. Tijdens het bloeden zit je in je wintertijd van je maandelijkse cyclus en is het fijn om zo veel mogelijk naar binnen te keren en rust te nemen.
Omdat we in een lineaire en masculine wereld leven doen we dit meestal niet. We gaan maar door en raken op een gegeven moment uitgeput of we dissociëren van ons lijf.
Natuurlijk hoef je niet in een keer je leven om te gooien. De eerste stap is je bewust worden van je menstruatie. En ik help je op weg.
Tips voor een bewuste & pijnloze menstruatie.
1. Creëer tijd voor jezelf
Vooral de eerste en tweede dag is het heerlijk om zoveel mogelijk tijd voor jezelf te hebben. Je staat deze dagen energetisch heel erg open dus het is het fijnste om zoveel mogelijk alleen te zijn. Als dit niet kan door werk of iets anders, gun jezelf dan in ieder geval de avonden afspraakvrij te houden. Misschien kun je tijd nemen voor:
*een warm bad of warme douche met essentiële oliën
*meditatie
*zelfmassage (zie hieronder)
*een fijn boek
*schrijven over je gevoelens en emoties
*een grote mok gemberthee (helpt ontkrampen)
2. Warme kruik
Als je buikpijn hebt tijdens je menstruatie dan is het heerlijk om een warme kruik op je buik of rug te leggen. Maak een nest voor jezelf met kussens en dekens, oogmaskertje erbij en geniet van het even niks doen.
3. Zachte beweging
Yes, beweging is goed voor je als je bloedt. Niet van het fitness-soort, maar rustige flowy bewegingen door te dansen, stretchen, zwemmen of yin yoga. Door te bewegen bevorder je je bloedsomloop en dat kan helpen tegen krampen en opgekropte emoties.
4. Zelfmassage
I love this! Een van mijn favorieten om mezelf te verwennen. In het begin moest ik wennen om mezelf zoveel aandacht te geven maar nu kan ik niet meer zonder. Verwarm je kamer goed voor, steek kaarsen aan en pak wat kokosolie, goede olijfolie of sesamolie bij de hand. Kleed je uit en masseer je hele lichaam. Begin bij je voeten en ga langzaam omhoog. Neem alle tijd en probeer echt te genieten van je eigen aanrakingen. Door jezelf te masseren open je je energie en kunnen emoties beter doorstromen.
5. Essentiële oliën
Bepaalde oliën kunnen je kramp verzachten, bijvoorbeeld gember, lavendel, ylang ylang of pepermunt. Neem wat kokosolie op je hand, voeg de olie toe en masseer je buik zacht in. Ik heb ook een speciale Womb Wisdom Blend gecreëerd voor tijdens je hele cyclus. Deze connect je met je tweede chakra, waar ook je baarmoeder en eierstokken zitten. De blend is heerlijk om te gebruiken voor en tijdens je menstruatie en kan ondersteunen bij emoties die omhoog komen.
6. Reflectie
Je laat tijdens je menstruatie letterlijk iets los. Het zijn geschikte dagen om na te denken over wat je deze maand verder wilt loslaten en hierover te schrijven in je journal. Ook al zijn het maar een paar zinnen. Wat wil jij deze maand loslaten en wat wordt je focus aankomende maand?
7. Laat cafeïne even staan
Cafeïne en dranken met veel cafeïne kunnen ervoor zorgen dat je meer last hebt van je krampen en ze drogen je ook uit. Je kunt ze het beste even laten staan tijdens je menstruatie en kiezen voor kruidenthee, een golden milk latte of als je toch een lichte kick wilt een matcha latte.
8. Veel groen eten
Zorg voor genoeg gezond eten in huis. Denk aan verwarmende curry’s, gember en kurkuma, verse bladgroenten, een groentesoep, vers fruit, een stuk pure chocolade en kruiden als peterselie en koriander. Eventueel kun je van te voren al wat eten maken voor de eerste twee dagen, zodat je daar geen energie in hoeft te stoppen.
9. Voel waar jij behoefte aan hebt
Belangrijker dan al deze tips: voel waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Misschien is dat lekker veel in bed liggen met een filmpje, een wandeling door de natuur of iets heel anders. Luister naar de signalen van je lijf en ga uit de MOET modus. Rust is nummer 1 voor een pijnloze menstruatie.
10. Vang je bloed op een natuurlijke manier op
Tampons bevatten vaak veel chemische stoffen die je absoluut niet in je vagina wilt hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere alternatieven om je bloed op te vangen.
Yoni Cup ~ mijn favoriete manier is de yoni cup. Het is even oefenen, vooral met ontspannen, maar daarna wil je niet meer zonder. De cup is gemaakt van silicoon materiaal en is superduurzaam. Het enige wat je hoeft te doen is hem uit te koken na je menstruatie en tussentijds afspoelen. Er zijn meerdere merken op de markt, bijvoorbeeld OrganiCup.
Natuurlijke inlegkruisjes ~ ik vind deze fijn voor als ik nog heel licht aan het bloeden ben. Je kunt hem vastklikken in je slipje en daarna weer uitwassen.
Hipsters ~ deze Duurzame Hipsters staan nog op mijn eigen verlanglijstje. Ondergoed voor al je menstrueert, het lijkt mij vooral prettig als aanvulling op de yonicup of tijdens lichte dagen.
Wil je meer leren over het verbinden met je menstruatie en meer genot, plezier en flow ervaren? Van 11-22 februari organiseer ik het online retreat Unleash Your Goddess.
Liefs Jolijn
Ha Jolijn, ik volgde je ‘vroeger’ op Vegadutchie (en heb ooit nog een reiki-sessie bij je gedaan!) en moest ineens weer aan je denken – wat ben je mooie dingen aan het doen, zeg. Deze blog raakt me wel, ik had altijd veel last van menstruatiekrampen tot ik 2,5 jaar geleden een spiraaltje liet plaatsen.. maar eigenlijk heb ik al tijden een diep gevoel van “dat ding moet eruit”, ik wil gewoon weer voelen hoe mijn cyclus is en ermee leren leven. (Want die rust en zorgzaamheid nam ik voorheen echt niet…) Hoe dan ook, dankjewel voor deze tips – ik ga ze er zeker bij pakken als ik straks weer mirenavrij ben 🙂
Hopelijk gaat het verder goed met je! Liefs Suus