Berlijn

Soms heb je van die momenten dat alles op zijn plaats valt. Berlijn was voor mij zo’n heel lang moment. Vier dagen lang ging alles in een ‘flow’. Zaterdagochtend vertrok ik vroeg vanuit Schiphol naar Berlijn Schönefeld. Om 11 uur kwam ik aan bij mijn couchsurfadres. Een heel leuk huis in de wijk Neukölln. Mijn host was niet thuis, maar met tips van haar huisgenoten ging ik een half uur later op pad. De hele dag rondgestruind door verschillende wijkjes en in café’s rondgehangen. ’s Avonds had ik afgesproken met een Canadese vriend (en zijn vriendin) die ik nog uit Thailand ken. Samen met nog een aantal Canadezen hebben we het nachtleven van Berlijn beleefd, cocktails gedronken en gedanst tot in de vroege uurtjes.

De volgende dag was ik alweer vrij vroeg wakker en ging ik naar Vux voor een vegan brunch. Ontzettend leuk plekje, 5 minuutjes van mijn slaapadres, en een hele tafel vol met vegan eten. En alles smaakte ook nog eens overheerlijk. Daarna de hele middag de stad rondgefietst, over vlooienmarkten gestruind en genoten van het zonnetje. Maandag ging ik brunchen bij Veganz aan de andere kant van de stad. Alleen al hiervoor zou je naar Berlijn gaan. Je kunt er goddelijke bagels halen en banana chocolate cheesecake eten. Daarna heb ik de hele dag met Rumy en Hannah (de Canadezen) op een heerlijk relaxed tempo door de stad gelopen.

’s Avonds kookte ik voor mijn hosts (4 meiden) en hadden we een supergezellige avond.

De laatste dag scheen de zon weer volop en ging ik voor een koffietje naar Cuccuma. Wakker worden met fijne muziek en voorbijlopende mensen bekijken. Daarna heel Kreuzberg doorgelopen en op de Viktoriaberg van het prachtige uitzicht over de stad genoten. Voor een laatste vegan lunch pakte ik de U-bahn naar Friedrichshain om nog even bij Goodies langs te gaan. Via de mooie brug over de Spree teruggelopen en toen zat het er helaas weer op.

Het waren hele bijzondere dagen waarin ik zo ontzettend veel mensen heb leren kennen en ontdekt heb wat een geweldige stad Berlijn is. I’ll be back! En ik laat jullie natuurlijk niet zonder tips achter 😉

Food Tips

Café Vux – Wipperstrasse 14

Het beste vegan plekje waar ik geweest ben. Zat op 5 minuten loopafstand van mijn huis. Het ligt op een hoekje van een straat in een doodgewone woonwijk. Het lichte interieur met veel fotolijstjes en hippe Berlijners maken de sfeer helemaal. Ik kwam op zondagochtend voor de vegan brunch (€9,50). Zo, wat was dat lekker! Allemaal verschillende dipjes, salades, quiches, brood, muffins, rijst in kokosmelk etc. Daarbij nam ik een overheerlijke sojalatte. Mijn dag kon niet meer stuk.

Sfizy Veg – Treptower Strasse 95

Deze vegan pizzeria ligt in dezelfde straat als waar ik sliep, maar toch ben ik er niet geweest. What a shame. Ik raad jullie aan wel te gaan, want hoorde alleen maar goede verhalen van andere Berlijners!

Veganz – Schivelbeiner Strasse 34

Niet in het centrum, maar meer dan een metroritje waard! Dit is echt paradijs. Een veganistische supermarkt! Van chocola, tot ijs, burgers, cosmetica etc. In de supermarkt zit ook een vestiging van Goodies met goddelijke taartjes, koffie, bagels, smoothies en salades. Ik nam een green smoothie met aardbeien, bagel met pesto, cheddar cheese en gegrilde pompoen. Als toetje een chai latte met amandelmelk die wel heel zoet was.

Goodies – Warschauer Strasse 69

Weer een Goodies (vegetarisch) alleen dan in een andere buurt – Friedrichshain -. Een fijn plekje om een taartje te eten en een boekje te lezen.

Cuccuma – Zossener Strasse 34

Een heel gezellig plekje in Kreuzberg om ’s ochtends een koffietje te drinken en naar buiten te staren. Voor de niet veganistische mensen ons ons; de taartjes zagen er verrukkelijk uit!

Yellow Sunshine – Wiener Strasse 19

Een snackbar, maar dan half vegetarisch en half veganistisch. Van cheeseburgers tot curryworst en gyros. Een perfect plekje om te eten na een lange nacht uit. Neem er een lekkere bio-limonade of Duits biertje bij.

Vöner – Boxhagener Strasse 56

Ik ben er niet geweest, maar volgens mijn huisgenoten in Berlijn een toffe plek om veganistische Döner te eten. Gelegen in de leuke wijk Friedrichshain.

Algemene tips

Fietsen

Huur een fiets! Dit is echt de beste manier om Berlijn te leren kennen. Fiets langs de Spree, langs de bekende spots (zodat je niet verdwaald raakt tussen al die toeristen) en door leuke buurten als Neukölln, Friedrichshain en Kreuzberg. Je kunt je fiets overal stallen en lopend verdergaan als je wil.

Vlooienmarkt Friedrichshain op zondag – Boxhagener Platz

Een laid-back sfeer, veel leuke spulletjes, muziek en cafeetjes. Mis deze markt niet!

Olivia – Wühlisch Strasse 30

100 soorten chocola en huisgemaakte taartjes en ontzettend aardig personeel. Ik kocht er een soja witte chocoladereep.

24 colours – verschillende vestigingen

Hele leuke kleding! Truien, shawls, gekke kettingen en broeken. Zeker de moeite waard.

Watergate – Falckenstein Strasse 49

De hele nacht dansen op de Berliner Techno beats. En dan ook nog eens een spectaculair uitzicht over de Spree.

Jullie lezen het. Ik ben verliefd op deze stad! Meer foto’s.

 

2014-05-08T13:56:47+00:00Herfst, Reizen|10 Comments

10 Comments

 1. Marcella 16 mei 2013 at 15:38 - Reply

  Oh, heerlijk! Als we gaan, zal ik zéker jouw tips nog eens doorlezen!

 2. Danielle 14 oktober 2012 at 17:24 - Reply

  Wat grappig, ik ben zelf gisteren ook thuis gekomen van een paar dagen Berlijn en zie een aantal bekende dingen 🙂
  Geweldige stad is het! Vooral Veganz mis ik nu al (zowel de supermarkt als de zalige bagels..)
  groetjes
  Danielle

  • Jolijn 15 oktober 2012 at 13:44 - Reply

   Wat leuk! Heerlijke stad he. Ik zeg: Veganz moet naar Amsterdam komen!

 3. Marianne 12 oktober 2012 at 05:30 - Reply

  Wauw, genoeg reden om nog eens terug te gaan naar Berlijn, wat een aanbod op veganistisch vlak zeg, zijn er meer steden dichter bij met zoveel aanbod?

  • Jolijn 15 oktober 2012 at 13:45 - Reply

   Ik vrees van niet… Berlijn is toch wel echt ‘the place to be’ wat betreft Vegan Food 🙂

 4. Nienke 11 oktober 2012 at 20:50 - Reply

  Jaaaaa Yellow Sunshine, daar zijn wij ook geweest! Was lekker inderdaad 🙂

 5. Mandy 11 oktober 2012 at 17:07 - Reply

  Hi Jolien,

  Ben je ook bij Tacheles geweest?
  Volgens mij bestaat het nu niet meer (ik ben anderhalf jaar geleden in Berlijn geweest) maar dat was echt een van mijn favo spots.

  Het is een enorm kraakpand vól ateliers. Wanneer je binnenkomt voel je je stout, want het is een creepy gebouw. Wanneer je dan stiekem een deur opendoet, voel je je nog stouter. Om vervolgens een van de ca. 75 ateliers met de meest waanzinnige kunstwerken te ontdekken.. wauw!
  Magisch!

  Liefs

  • Jolijn 15 oktober 2012 at 13:45 - Reply

   Klinkt leuk! Nee ben ik niet geweest…

  • camille 20 mei 2016 at 18:37 - Reply

   wow zalig!

   weet je of er nog zulke kraakpanden bestaan? of zulke underground bezienselen?

   Grtjs, Camille

   • Jolijn 25 mei 2016 at 15:34 - Reply

    Ha Mandy,

    Ik weet het op dit moment niet. Misschien even op Google kijken? Groetjes Jolijn

Leave A Comment

Dans jezelf vrij ♡ Ontvang mijn DANCE IT OUT Spotify Lijst direct in je email.