Banana Blueberry Bread (voor Liza)

Zo’n anderhalf jaar geleden veganiseerde ik voor het eerst een Banana Blueberry Bread. Ik had het daarvoor al een aantal keer gemaakt, maar dat was nog met boter en eieren. Ik wist zeker dat het even lekker kon worden zonder! Na een aantal pogingen, vele proeverijen en aanpassingen ontwikkelde ik het perfecte recept (al zeg ik het zelf).

Nu vraag je je misschien af waarom ik het recept niet veel eerder met jullie heb gedeeld? Vooral omdat menig vriend/vriendin/kennis al heeft gesmeekt wanneer het nou eindelijk een keer online zou komen te staan. Het antwoord is simpel: het is was mijn geheim. Ik hoefde maar BBB naar vrienden te sms’en en ze stonden al op de stoep. Blije gezichten als ik weer een stukje meebracht. Hoe zou dat nou moeten als ze het ooit ook zelf konden maken?

Toen kwam Liza gisteren met haar moeder langs bij de Vegan Sunday Brunch. Een hele leuke meid die meteen even een praatje kwam maken. Ze zat lekker te genieten van het eten (en het lentezonnetje) en toen ik nog even langs kwam om te vragen of het smaakte vroeg ze het. Op dat moment besloot ik dat het niet langer meer mijn geheim moet zijn.

Liza, deze is voor jou!

Banana Blueberry Bread

banana-blueberry-bread-vegan

Maak dit op zondagochtend voor je lief en hij zal je eeuwig dankbaar zijn.

Voor 1 brood:

200 gram rijstmeel
1 tl baksoda
1 el appelciderazijn
1 el chiazaad
4 rijpe bananen
1 tl vanille-essence
75 gram kokosolie, gesmolten
100 gram ahornsiroop
100 gram bosbessen
snufje zout

1. Vet een cakevorm in en verwarm de oven voor op 175 graden. Mix het chiazaad in een klein kopje met 3 el water en roer goed door. Zet voor vijf minuten aan de kant.

2. Prak de 4 bananen helemaal fijn in een grote schaal met een vork of stamppotstamper. Mix de kokosolie, chia-ei, ahornsiroop, vanille en zout erdoor. Meng nu de baksoda met het appelciderazijn en roer even door. Schep daarna door het beslag. Voeg dan het rijstmeel toe en meng tot een glad beslag. Schep er als laatste de bessen door.

3. Schep het beslag in de ingevette bakvorm.

4. Laat het brood circa 55 minuten bakken en haal dan uit de oven. Laat eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Leg het brood daarna op een rooster met een theedoek erover. Als je op dit punt nog niet gesnoept hebt dan is dit het moment! Snijd een stukje brood af en serveer met kokoscreme.

 

 

 

33 Comments

 1. Linda 27 maart 2019 at 22:00 - Reply

  Jaren geleden maakte ik vaak het oude recept voor bananenbrood van jou (die met eivervanger, walnoten en speltmeel). Heb je dat recept nog voor me? Ik heb het helaas nooit opgeschreven en zou hem heel graag nog een keer willen maken.

 2. […] heb ik deze al gemaakt. Jaren geleden las ik een recept voor blueberry bananenbrood op het blog van Vegadutchie. En sindsdien bak ik dit bananenbrood zeker eens per maand en ben ik eraan verslaafd. Het is […]

 3. […] 2. Banana blueberry bread […]

 4. Antoinet 27 januari 2015 at 20:35 - Reply

  Hoi Jolijn,

  Meerdere malen heb ik al bananenbrood en powerbroodjes etc etc gemaakt. Steeds met een iet wat tegenvallend resultaat…..maar dit keer… Mijn hemel!! Wat onwijs lekker. Echt een feelgood broodje, many thanks:).
  Ben benieuwd naar je boek:)

  Liefs Antoinet

  • Jolijn 28 januari 2015 at 10:06 - Reply

   Jeee! Wat super om te horen zeg. Veel eetplezier 🙂

 5. Deidre 20 juni 2014 at 11:15 - Reply

  Ik heb hem gisteren gemaakt en hij was super lekker en luchtig. Nu een dag later is hij een beetje zompig geworden en alles behalve luchtig meer. Nog wel lekker hoor.
  Hoe bewaren jullie de cake? Ik had hem op een bord gedaan met wat plastic erover en dan in de koelkast. Helemaal fout blijkbaar…

 6. Femke 1 april 2014 at 09:12 - Reply

  Hallo,
  Wat een leuke site zeg. Ik heb misschien nog een aanvulling. Als je geen eieren wilt gebruiken kun je chia zaad in water weken, dit wordt een dril en dit kun ja ipv ei gebruiken. Waarschijnlijk staat het wel ergens maar in dit recept vond ik het niet terug.
  Succes verder!

 7. Angelique de Vries 15 september 2013 at 13:04 - Reply

  Ik heb dit brood al een paar keer gemaakt en het is iedere keer weer heerlijk. Vandaag een variant gemaakt door er kokosrasp en cacao aan toe te voegen, wij vonden het erg lekker.

 8. Els 13 september 2013 at 10:24 - Reply

  Voordien maakte ik dit recept al enkele keren met helemaal speltmeel en dat was steeds heerlijk! Meestal vries ik het grootste deel in, klaar in plakjes om te laten ontdooien onderweg voor op een drukke avond of zo. Dat lukt altijd goed.

  Gisteren wou ik eens een volledig glutenvrije versie maken dus gebruikte ik 100g boekweitmeel en 33g kokosmeel. Met kokosmeel moet je dan wel een extra ei toevoegen en ik deed er tevens 40g extra bosbessen bij opdat alles zeker vochtig genoeg zou blijven. Ik vreesde even voor het resultaat omdat het deeg veel vaster was dan anders, maar ook deze versie is heerlijk. Bedankt voor dit recept!!

 9. […] vegadutchie.nl en dit recept van Two Peas and their […]

 10. sylvia van aken 24 augustus 2013 at 20:19 - Reply

  egg replacer is dat poeder ?

  • Jolijn 29 augustus 2013 at 08:27 - Reply

   Yes! Verkrijgbaar bij natuurwinkels

 11. Claudia 26 juli 2013 at 22:24 - Reply

  Hoi Jolijn,
  Op dit moment staat het recept van jouw bananenboord bij mij in de oven. In het recept gebruik je baking soda maar dat je moet volgens mij nog wel ‘activeren’ door er een zuur ingredient aan toe te voeren (citroen, azijn, karnemelk). Ik heb daarom nog een eetlepel azijn aan het recept toegevoegd en het brood rijst nu de pan uit! Hij wordt prachtig hoog. Misschien nog een tip om toe te voegen aan het recept? Ik ben nu al een paar keer langs geweest bij Beter & Leuk. Hoe toevallig, ik woon vlakbij!

  Ga vooral door met je geweldig leuke site.

 12. Muriel 22 juni 2013 at 13:54 - Reply

  Hoi Jolijn,

  De cake was erg lekker, maar nog niet helemaal gaar. Of komt het misschien door de banaan dat deze cake iets minder ‘droog’ is dan je zou verwachten? Is het ook zo dat je met een prikker moet testen of de cake gaar is (droge prikker = ok?).

  Dank je wel voor alle heerlijke recepten en je mooie blog!

  Groetjes Muriel

  • Jolijn 23 juni 2013 at 08:22 - Reply

   Hi Muriel,

   Het is wel een iets plakkeriger cake, maar hij moet natuurlijk wel gaar zijn. De prikker test werkt altijd :o).

   Succes!

 13. Hanna 15 april 2013 at 10:50 - Reply

  Hallo Jolijn,

  Ook ik geniet van jouw heerlijke recepten. Ga zo door!!
  Ik vroeg me af; kan ik ipv een egg replacer, ook een normaal ei gebruiken? Of is dit een hele kromme beredenering? 😉

  Alvast dank!

  • Jolijn 16 april 2013 at 14:20 - Reply

   Hi Hanna,

   Dat kan ook als je niet vegan eet 🙂

 14. Fabienne 3 april 2013 at 09:11 - Reply

  Voor de Paasbrunch dit brood gemaakt. Ik heb mezelf ter plekke ten huwelijk gevraagd en ik kreeg zojuist nog een aanzoek van mijn (vrouwelijke) P&O manager die ik mijn laatste stukje brood (met gezouten roomboter en wat kokos, nee ben veggie niet vegan) gegeven had. Dank dat je dit met ons hebt gedeeld!!!

 15. Els 10 maart 2013 at 20:16 - Reply

  Vandaag was ik op de Vegan Sunday Brunch en vanmiddag meteen het brood gebakken. Jeetje, wat heerlijk! Alleen is ie bij mij tijdens het bakken heel goed gerezen maar toen ik ‘m 10-15 minuten later de (nog warme) oven uithaalde was ie ingezakt… niet de cakeachtige structuur van het brood wat ik vanmiddag bij jou heb gegeten.
  Enig idee wat ik hiertegen zou kunnen doen?

  Dank voor de brunch in elk geval, het was lekker & gezellig!

  • Jolijn 11 maart 2013 at 17:13 - Reply

   Meteen uit de oven halen, 10 minuten in het blik laten afkoelen en dan verplaatsen naar een koelrekje. Succes!

 16. Willy 24 februari 2013 at 09:40 - Reply

  Bedankt voor het overheerlijke recept, hij is super goed gelukt en was erg lekker!

 17. Dennis 20 februari 2013 at 15:10 - Reply

  Ziet er lekker uit, bedankt voor het recept!
  Agave/dadelsiroop is hier niet verkrijgbaar, zou ik gewone suiker of honing kunnen gebruiken?

  • Jolijn 20 februari 2013 at 17:33 - Reply

   Zeker!

 18. Eva 19 februari 2013 at 20:47 - Reply

  Mmm, bijzonder verhaal en jummy recept. Om hem helemaal glutenvrij te maken, wat zou je aanraden in plaats van speltmeel?

  • Jolijn 20 februari 2013 at 17:34 - Reply

   Boekweitmeel!

 19. Sharon 18 februari 2013 at 18:47 - Reply

  Het ziet er heeel lekker uit en wil het zeker uit gaan proberen…maar wat is egg replacer en waar koop ik het??
  Groetjes Sharon

  • Jolijn 20 februari 2013 at 17:34 - Reply

   Bij de Ekoplaza 🙂

 20. Sanne 18 februari 2013 at 18:27 - Reply

  Oh my goodness dit ziet er echt goddelijk uit. Ga ik maken!! Thank you for the recipe!

  • Jolijn 20 februari 2013 at 17:35 - Reply

   Welcome 🙂

 21. Marianne 18 februari 2013 at 18:20 - Reply

  Toevallig had ik blauwe bessen gekocht vandaag; ik dacht voor in een smoothie, maar nu zitten ze al in een cake in de oven 🙂

  Hartelijk dank voor het recept weer, Jolijn!

  • Jolijn 20 februari 2013 at 17:35 - Reply

   Heel graag gedaan! Hoop dat het lekker was 🙂

   • Marianne 20 februari 2013 at 20:28 - Reply

    Yummie, hij is al op, maak er nu een met cashewnoten en zure bessen die ik vond in een biowinkel in Duitsland.

 22. Liza 18 februari 2013 at 17:22 - Reply

  Lieve Jolijn,

  Wat een eer om genoemd te worden op je blog! Ik heb er super van genoten en vond het heel gezellig om mijn ‘grote inspiratie’ eindelijk te zien in real life 🙂 Zat vanmiddag nog met mijn moeder na te kletsen en we hoopten al dat je het recept online zou zetten! Superleuk. Ga vooral zo door en ik blijf je volgen. Ik wens je nog heel veel geluk met …alles 🙂 groetjes!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.