I LOVE muffins.
Elke keer als ik op Schiphol kom ga ik even langs de Starbucks om zo’n heerlijke grote muffin als ontbijt te halen (ik zoek er zelfs mijn vluchten op uit). Dan sta ik minutenlang te twijfelen tussen de chocolate, blueberry of banaan/walnoot… En uiteindelijk kies ik iedere keer weer voor de laatstgenoemde. Het is de combinatie van de romige banaan en de ‘bite’ van de walnoten dat de muffin zo goddelijk maakt. Het liefst neem ik er dan een grote groene thee bij en het begin van mijn reis kan niet meer stuk! Het is gewoon een soort ritueel geworden waar ik nooit meer afscheid van wil nemen.
Omdat ik niet iedere dag langs de Starbucks kom en ik het me al helemaal niet kan veroorloven iedere dag zo’n caloriebom naar binnen te werken (ik kom nogal snel aan) ging ik zelf maar aan de slag om een gezondere versie te creëren. Ik bekeek een aantal recepten op internet en in mijn kookboeken en verving de ‘slechte’ ingrediënten door ‘goede’ ‘natuurlijke’ ingrediënten. In plaats van suiker gebruikte ik bijvoorbeeld sucanat.
Sucanat is een gezonde suiker (geloof het of niet) en wordt geproduceerd uit vers koud geperst organisch rietsap. Omdat slechts het water wordt verwijderd, behoudt Sucanat de minerale zouten, spoorelementen en een deel van de vitaminen en de planten-vezels die natuurlijk in de installatie van het suikerriet worden gevonden. Bij dit proces blijven alle belangrijke voedingsstoffen behouden die nodig zijn voor de verwerking van de suiker in ons lichaam.
Maar gezond of niet, muffins blijven verslavend. Vandaag waren er alweer 7 van de 12 in mijn mond verdwenen. Ze lagen gewoon constant naar me te lonken vanaf het aanrecht. En met stukjes banaan en aardbeienjam ertussen werden het echte taartjes. Oh ja, ze zijn ook heerlijk om mee te ontbijten! Of als tussendoortje.. of bij bij de thee..
Banaan/walnoot muffins
Ingrediënten voor 12 kleine muffins
75 gram walnoten
200 gram banaan
250 gram speltmeel
80 ml soyamelk (of kokos/amandelmelk), het kan zijn dat je nog wat meer nodig hebt
3 el natuurlijke boter
50 gram sucanat
1 el lijnzaad
3 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1/2 tl zout
1. Verwarm de oven voor en rooster de walnoten in 8 minuten op 175 graden.
2. Hak de walnoten fijn en mix alle droge ingrediënten.
3. Smelt de boter in een klein pannetje op een laag vuurtje. Prak de banaan en mix met de soyamelk. Voeg dan de boter toe en mix goed.
4. Voeg het soyamelkmengsel aan de droge ingrediënten toe en roer met een spatel door tot alle meel is opgenomen. Voeg eventueel nog iets soyamelk toe als het beslag te droog is.
5. Verdeel het beslag over 12 muffinvormen en bak 20 tot 25 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
6. Haal de muffins uit de oven en laat ze vijf minuten afkoelen. Voor het meeste genot direct serveren!
Serveertip 1: Snijd de muffins open en drup er wat ahornsiroop overheen
Serveertip 2: Snijd de muffins open en bestrijk met aardbeienjam en plakjes banaan
Binnenkort ga ik proberen veganistische ‘clotted cream’ te maken. Zodra dat is gelukt zie je het hier direct verschijnen 🙂
Deze heb ik ook net gemaakt en ze zijn lekkeeer! Niet te zoet, juist goed en met een lekkere hint banaan. En niet moeilijk om te maken!
Ohlala, ze zijn LEKKER!!! Ik was de zoetstof vergeten, maar dat doet niets af aan de smaak. Eventueel openbreken en drupje agavesiroop erop … smullen. Deze houden we er zeker in.
Hoi Jolijn,
ik maak deze muffins graag een keer, alleen ik moet momenteel ivm bepaald dieet voor mn buikklachten glutenvrij eten, voor welk type meel (haver/quinoa/boekweit?) kan ik het speltmeel het beste vervangen? (amandel-kikkererwten-of kokosmeel mag ook niet). Bedankt!
Boekweit!
Hoi jolijn,
Wat weer een heerlijk recept. Een klein vraagje… de speltmeel moet je roch eerst zeven? Of hoeft dat niet? En alleen rauwe walnoten hoef je toch te weken? Gebruik jij rauwe noten voor dit recept?
Alvast bedankt,
Heidi
Hi Heidi,
Dit kun je inderdaad eerst zeven, maar dat hoeft niet persé. Ik gebruik ongebrande walnoten, maar die hoef je niet te weken.
Groetjes!
omdat ik geen banaan in huis had, heb ik de muffins met verse perziken gemaakt (hier in Spanje zijn ze momenteel heel sappig en zoet) en ze zijn best lekker, het proberen waard.
It’s very effortless to find out any topic on web as compared to textbooks, as I found this paragraph at this website.
Als ik dit zie ga ik nu naar huis en ga ik deze meteen maken. Wat zie het er heerlijk uit, krijg er heel veel zin in en ook nog eens heel gezond
Echt een goede vervanger voor de ‘normale’ muffins. Try and taste 🙂
Hoi Jolijn, ik heb dus vanmorgen de bananen/walnoot muffins gemaakt en die zijn heel goed gelukt en smaken verrukkelijk. In plaats van bakpoeder heb ik verse gist gebruikt die ik even opgelost heb in de soyamelk en donkere speltmeel in plaats van de lichte. Tevens heb ik de amandelmelk gemaakt die ook veel lekkerder smaakt dan de oplossing van amandelpasta met water. Misschien waren mijn noten niet lang genoeg geweekt (12 uur) want die waren helemaal niet zacht en ik had vrij veel “pulp” over. Die pulp heb ik dan maar een tweede keer door de blender gedraaid en had een nieuwe portie melk 🙂 Maar doe jij nog iets met de droge pulp? Wat is de functie van de dadels? zoeter maken? Bedankt voor die heerlijke recepten en ik kijk alvast uit naar het vervolg.
Hi Mia, met de pulp maak ik muesli. Superlekker! Dus de pulp mengen met noten, agave, kokosolie en havervlokken en dan in de oven voor ongeveer 30 min. Succes!
dank je wel voor je reactie, dat probeer ik dus de volgende keer.
Ik heb geprobeerd deze muffins te maken, maar ze zijn helemaal niet gerezen, eerder nog platter geworden….. Ik heb kikkererwtenmeel gebruik ipv. speltmeel. Kan dat het zijn? Of waardoor zou het anders kunnen komen ?
Jammer, ze zien er zo lekker uit !!
Hi Camille. Wat jammer dat ze zo zijn ingezakt. Het zou inderdaad aan het meel kunnen liggen. Je zou eventueel de volgende keer wat bakpoeder kunnen toevoegen…
Ps:
Wat voor natuurlijke boter gebruik je?
Ik heb hier cocosolie , is die ook oké?
Hi Angela,
Ik gebruik zelf wijnsteenbakpoeder. Over gewone bakpoeder weet ik niet genoeg om er iets nuttigs over te kunnen zeggen. Kom er nog op terug! Je kunt inderdaad kokosboter/olie gebruik of plantaardige margarine.
Groetjes!
Hallo,
Even een vraagje over je muffin recept.
Ik zag dat je er bakpoeder in doet?
Nu is de vraag; wat voor bakpoeder?
Ik heb namelijk een geken op internet, en daar staat, dat ie ook niet zo heel erg goed voor je is.
Kun je me misschien een tip geven?
Ik hoorde laatst van iemand dat zij zuiveringszout gebruikt, maar ik weet dan niet hoeveel je daar van zou moeten gebruiken?
Verder een compliment voor je creativiteit!!
Groet,
Angela
hoi Angela, ik heb verse gist gebruikt (ongeveer 15 gr = half pakje) en dit werkt perfect (gist even opgelost in de soyamelk)
Ben nogal een leek met bakken. Maar de ingredienten in een cake vorm en bakken, krijg je dan hetzelfde effect, alleen dan in een andere vorm?
Gr. Janneke
P.s. Heb de muffins al eens gemaakt, erg lekker! 🙂 Als het ook als cake te maken is ga ik eens proberen de banaan te vervangen door vijgen, lijkt me ook wel wat!
Hahaha, ik mis de banaan in de ingredientendeclaratie… hoeveel mogen er in? Ik zal er 1tje doen?
grtz MArije
[…] mango/banaan/soyamelk shake – 4 kleine banaan ontbijtmuffins (wat te veel was, maar ja, hoe stop je met het eten van warme muffins die net uit de oven […]