3 x Color Boost smoothie

Omdat mijn lieve vriendin Jolijn geniet van een paar weken Thailand schrijf ik deze week een gastblog; hoera! We delen dezelfde liefde voor lekker en gezond koken, sporten, de natuur, dansen, mooie boeken en eindeloos kletsen over De Dingen des Levens;)

Vanmiddag zat ik te werken in een van mijn favoriete cafés in Haarlem; Anne & Max. Ik stel slechts een aantal eisen aan zo’n flexibele werkplek: gratis wifi én een aantal gezonde, glutenvrije opties op de menukaart. Sinds 5 jaar weet ik namelijk dat ik een glutenintolerantie heb. Jarenlang liep ik rond met zeer vervelende buikpijn, allerlei vage klachten en een oververmoeid lichaam. Ik deed allerlei pogingen om van mijn klachten af te komen, vaak met betrekking tot voeding. Minder zuivel. Meer groente en fruit. Bepaalde combinaties van voedingsmiddelen vermijden. Zes keer per dag kleine porties eten. Nooit had ik echter kunnen voorspellen dat het eten van meer vezels (lees: extra veel brood, crackers en muesli….) juist de oorzaak van mijn probleem was. Toen de dokter me vertelde dat mijn lichaam geen gluten kan verdragen sprong ik dan ook een gat in de lucht. Hallo Oplossing!

Of je nu net als ik coeliakie hebt (spreek uit: seu-li-a-kie) of bijvoorbeeld buikpijn krijgt na het eten van tarwebrood: het fijne is dat de oplossing in essentie simpel is. Geen gluten meer eten! Ik zag het al snel als een uitdaging om mijn verzwakte lichaam weer sterk en gezond te maken. Inmiddels kook, bak, juice en blend ik in mijn glutenvrije keukentje alsof het een lieve lust is. Ik voel me zo veel energieker dan 5 jaar geleden! Toch moet ik, ondanks mijn super gezonde voedingspatroon, erop blijven letten of ik alle benodigde voedingsstoffen wel binnen krijg. Een simpele leidraad hiervoor is: eet en drink kleur!

De kleur van een stuk groente of fruit vertelt je wat voor voedingsstoffen het bevat. Elke kleur bevat weer andere vitaminen, mineralen en fyto-nutriënten die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft. Groenten en fruit met felle kleuren zijn echte weerstand boosters! Donkere bladgroenten bijvoorbeeld (spinazie, winterpostelein) bevatten veel ijzer & chlorofyl. Geel en oranje fruit (citroenen, sinaasappels) bevat veel vitamine C en flavonoïden. Rode en paarse groenten en fruit (paarse penen, rode bieten, bloedsinaasappels) bevatten veel van de gezonde stofjes anthocyanen en lycopeen.

Ik slenter graag op zaterdagochtend over de biologische markt op zoek naar… kleur! Mijn tas vol paarse, gele en oranje penen, roze bietjes en felgroene winterpostelein verwerk ik thuis in lekkere ontbijtsmoothies en vrolijke salades. Het drinken van sappen en smoothies is een eenvoudige manier om in één keer veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Handig als je een wat zwakkere weerstand hebt, ziek bent geweest of gewoon gezond wilt blijven. Mijn slowjuicer draait elke dag overuren, maar een simpele staafmixer of blender voldoet ook! Hierbij de recepten van mijn drie favoriete ontbijtsmoothies. Als je kiest voor biologisch hoef je het fruit niet te schillen. Powerrr!!

PAARSE SMOOTHIE MET BIET & ZURE KERSEN

Voor 1 grote smoothie:

– 200ml kokoswater
– 1 banaan, in stukken gesneden
– Handje zure kersen, ontdooid*
– 1 grote rode biet, geschild en in stukken gesneden
– 1 eetlepel goji-bessen, een uurtje geweekt in water
– Extra: bijenpollen

Maak sap van de rode biet. Blend het kokoswater, banaan, de zure kersen en de goji-bessen tot een romige smoothie. Voeg het bietensap toe en roer even door. Top af met wat bijenpollen voor extra voedingsstoffen en een funky kleurcontrast!

* Te koop bij de bio winkel

GROENE SMOOTHIE MET WINTERPOSTELEIN & PEER

Voor 1 grote smoothie:

– 200ml amandelmelk of andere plantaardige melk
– 1 banaan, in stukken gesneden
– 1 peer, in stukken gesneden
– een flinke hand winterpostelein
– een handje verse peterselie
– 1 eetlepel amandelboter
– Extra: eetlepel lijnzaadolie met 1 theelepel citroen (niet verhitten, dus niet meeblenden!)

Blend alle ingrediënten, behalve de lijnzaadolie & citroen, tot er een romige smoothie ontstaat. Roer er eventueel een eetlepel lijnzaadolie doorheen met 1 theelepel vers citroensap (lijnzaadolie heeft nogal de neiging om ‘reacties’ aan te gaan met stoffen in je lichaam, het citroensap zorgt ervoor dat het naar de juiste plekken gaat!).

ORANJE SMOOTHIE MET KOKOS & MANGO

Voor 1 grote smoothie:

– 100 ml water
– 100 ml kokosmelk
– 1 mango, in stukken gesneden
– 2 regenboogpenen* (of gewone wortels)
– 1 theelepel kurkuma
– een handje verse munt of basilicum
– Extra: bijenpollen of chia zaden

* regenboogpenen (paarse, gele & oranje penen) vind je regelmatig in bio winkels
en op biologische markten

Maak sap van de wortels. Blend de overige ingrediënten tot een romige smoothie en voeg het sap toe. Top af met wat bijenpollen, chia zaden en extra munt/basilicum. Yum!

Volg me op Instagram voor meer glutenvrije recept-inspiratie. Vragen over glutenvrij eten & leven? Stel ze gerust hieronder!

15 Comments

 1. Sanne 2 juli 2014 at 14:53 - Reply

  Mooie post!
  Die regenboogpenen zien er fantastisch uit!

 2. Dorinedoriness 10 februari 2014 at 19:02 - Reply

  Oh heerlijk lijkt me! Ga meteen aan de slag morgen! Hmmm…

  • Simone 10 februari 2014 at 19:38 - Reply

   Leuk! Ik ben benieuwd welke jóuw favoriet wordt;)

 3. An 10 februari 2014 at 15:33 - Reply

  Dit verzacht de afwezigheid van Jolijn iets!

  • Simone 10 februari 2014 at 19:21 - Reply

   🙂 Gelukkig!

 4. Alice 10 februari 2014 at 11:53 - Reply

  Wat een vrolijk en inspirerend artikel!
  Waar ik benieuwd naar ben, welke slowjuicer gebruik jij? Ik zit er ook over na te denken om er een te kopen, maar vind het lastig een juiste keuze te maken.
  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Alice

  • Simone 10 februari 2014 at 19:36 - Reply

   Hoi Alice!
   Dat is ook lastig. Na lang wikken & wegen, het lezen van reviews en blogs en navraag in mijn eigen omgeving heb ik besloten om voor een slowjuicer van Versapers te gaan. Het is een fijne, krachtige juicer en ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn aankoop. Het is zo lekker om elke dag te beginnen met een glas zelfgeperst sap! Nadeel is wel het schoonmaken (6 losse onderdelen) en vezelige groente zoals
   bleekselderij gaat er soms niet helemaal goed doorheen. Ik denk echter dat elke slowjuicer hier soms moeite mee heeft! Matstone schijnt trouwens ook een goed merk te zijn!

   • Alice 11 februari 2014 at 20:12 - Reply

    Dankjewel voor je reactie! Fijn dat je zowel de voor- als nadelen aangeeft. Dat geeft weer wat richting aan het zoekproces.

    Groetjes,
    Alice

 5. Shanna 10 februari 2014 at 11:32 - Reply

  Hoihoi,
  leuke blog en fijn om 3 smoothie recepten te krijgen! 🙂

  ik heb geen glutenintolerantie, maar wel last van opgeblazen gevoel etc. Prikkelbare darmsyndroom dus.
  Ik heb begrepen dat het eten van fruit APART van ander eten dan kan ondersteunen. ik start dus altijd de dag met fruit en een half uur ofzo later eet ik granen oid. Nu is het vervelende dat bijna elke smoothie fruit en groente combineert, of in ieder geval fruit met (kokos)melk etc. Niet handig. Hoe ervaar jij dit met je buik en wat is jouw mening hierover?

  Groetjes Shanna

  • Loes 10 februari 2014 at 11:57 - Reply

   Ik lees graag mee, ik heb ook pds en loop ook tegen de combi fruit en groente aan. En combi fruit en granen. Dus ben erg benieuwd!!

  • Simone 10 februari 2014 at 19:50 - Reply

   Hoi Shanna & Loes!

   Vervelend dat jullie PDS hebben maar goed om er zo actief mee aan de slag te gaan.
   Toen ik zo last van mijn buik had heb ik ook een tijdje fruit los gegeten (’s ochtends als eerste of als tussendoortje). Toen hielp het wel een beetje maar uiteindelijk kwam ik er dus achter dat de échte oorzaak bij mij lag aan het feit dat ik gluten at terwijl ik er niet tegen kon. Voor sommige mensen werkt het wel om fruit apart te eten maar dat is heel persoonlijk en is dus een kwestie van uittesten. Fruit direct ná een maaltijd eten is overigens niet zo’n slim idee (zeker als je PDS hebt) omdat de kans op gisting dan groot is. Dit geldt overigens niet voor ananas want deze helpt je eten juist verteren! Zelf heb ik geen last van de combi fruit- groente of fruit-granen. Planaardige melk gaat bij mij prima, koemelk of yoghurt in combinatie met fruit gaat minder goed. Tip: probeer eens een smoothie met ananas, plantaardige melk & groente en kijk of dat wel goed gaat!

   • Loes 10 februari 2014 at 20:26 - Reply

    Bedankt voor je uitgebreide antwoord, leuk!!

   • Shanna 11 februari 2014 at 13:02 - Reply

    thx! ill give it a try!

 6. Sjoerd 10 februari 2014 at 10:45 - Reply

  Wat een leuk gastoptreden! Je biedt mooie, simpele handvatten om de juiste stoffen binnen te krijgen. Kleurtjes kijken moet iedereen wel kunnen. Gr, Sjoerd

  • Simone 10 februari 2014 at 19:37 - Reply

   Bedankt Sjoerd! :))

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.