3-daagse juice cleanse

Een 3-daagse juice cleanse waarbij je alleen sapjes drinkt. Het is superpopulair, maar of het écht iets met je gezondheid doet daar zijn de meningen over verdeeld. Ik had het gevoel dat mijn lichaam het kon gebruiken dus dronk deze week drie dagen groene, rode en oranje sapjes. Ik vertel je hieronder hoe het ging.

Maandag

Ik word wakker en mijn maag knort. Dat heb ik normaal nooit! Heeft mijn maag stiekem opgevangen dat ik een cleanse ga doen? Ik besluit de dag goed te beginnen en geef mezelf reiki, zet intenties voor de cleanse en doe wat stretch oefeningen. Dan drink ik eerst 600 ml water met pysillium erin. Hier doe ik wel 2,5 uur over. Ondertussen maak ik de sapjes klaar en begin ik met een groene sap. Ik eet hem langzaam met een lepeltje op en voel me voldaan. Ik besluit buiten de deur te gaan werken om de flow lekker in mijn dag toe te laten en niet in een hoekje te kruipen thuis. Tijdens het werken voel ik me heerlijk. Ik voel me licht, helder en vol energie. Zou ik nu al merken dat ik even niet eet? Het is nog maar 11 uur in de ochtend. Terwijl ik dit schrijf voel ik wel wat knorretjes in mijn buik, maar dat lijkt me ook meer dan normaal.

14.19 uur

Het gaat fantastisch! Een uurtje geleden mijn tweede juice gedronken van biet, grapefruit en komkommer en ben helemaal verzadigd. Van eerdere juice cleanses ben ik gewend dat ik de hele tijd trek heb en cravings naar brood, koffie en chocola. Ik hoef het nu gewoon echt niet. Ik voel me heerlijk licht en ik voel een soort van tintelingen in mijn lijf. Nou, als dit drie dagen zo doorgaat dan hoor je mij niet klagen.

15.28 uur

Moe, moe, moe. Niet echt honger, maar zin om te chillen. Het liefst op een strand met een boek erbij. Ik moet eigenlijk nog van alles afmaken voor mijn Vegadutchie Lente Detox, maar ga eerst maar even rusten nu.

Avond

Ik heb helemaal geen trek nog, alleen ik voel me wel heel high en ben de hele tijd aan het gapen. Ik heb een vriendinnetje op bezoek en we kletsen lekker en geven elkaar reiki. Dan duik ik mijn bed in en slaap 9 uur achter elkaar.

Dinsdag

Ik begin de dag met een wisseldouche en smeer mezelf in met olie. Dan doe ik een meditatie en wat yoga om wakker te worden. Mijn maag rommelt en ik pak mijn eerste groene juice. Ik warm hem in een pannetje op, omdat het zou koud is buiten. Tas op mijn rug en op weg naar de Coffee Company om te werken. Ik weet niet of dit het beste idee is, maar de hele dag in huis zie ik ook niet zitten. Ik bestel een gember thee en ben heel jaloers op iedereen om me heen die lekker havercappucino’s drinken en croissants eten. Ik zou nu toch echt wel heel erg zin hebben in een tosti met hummus en koffie. Mijn maag voelt koud en juice-achtig aan. Ik moet er niet aan denken om straks weer zo’n koud drankje te drinken. ‘Kom op Jolijn, doorzetten!’ zeg ik tegen mezelf. Ik hoef dit niet te doen, ik kies ervoor.

13 uur

Even een middagdip, maar na mijn juice kan ik er weer tegenaan. Ik heb het wel ijskoud de hele tijd dus ik trek maar een extra trui aan.

18.19 uur

Sjoerd maakt een heerlijke stoof met bonen en tomatensaus en het ruikt zo lekker! Ik neem mijn amandeldrankje en warm die op. Ik ga om negen uur al slapen want ben erg moe.

Woensdag

Na 10 uur slaap word ik wakker. Ik trek mijn kleding aan en maak een ochtendwandeling door het park terwijl ik mijn juice drink. Fijn om buiten te zijn en de dag zo te beginnen. Als ik thuis kom voel ik me superzwaar en moe. Ik maak een grote fles juice (recept hieronder) en die is zo lekker dat ik opeens weer helemaal hernieuwde energie heb voor de cleanse. Een juice gaat echt met ups & downs. Als ik even naar de supermarkt ga haal ik meteen een ‘healthy’ chocoreep voor morgen op mijn havermoutje. Weet dat het niet de beste beslissing is, maar wel lekker.

12.19 uur

Ik zit er weer helemaal lekker in en ben supertrots op mezelf dat ik 3 dagen juice cleanse ga volhouden. Dat is nu toch wel zeker. Wat me ook opvalt is dat mijn darmen en maag rustiger zijn. Gevoelsmatig heb ik het idee dat mijn organen me dankbaar zijn dat ik dit doe.

Middag

Ik zit in de flow hoor. Mijn ogen stralen en ik voel een grote dankbaarheid. Voor dat ik iedere dag zulke lekkere dingen kan eten en voor dat er altijd eten genoeg is hier. Dat is echt een grote les. Ik eet toch best vaak onmindful en nu besef ik me wat een voorrecht het is om eten in overvloed te hebben. Ik vind dat ik daar ook slim mee om moet gaan, voor mezelf en voor de wereld. ’s Avonds heb ik nog even een moeilijk momentje als Sjoerd paddestoelen risotto maakt, maar ik ben vastbesloten het vol te houden. Ik lig alweer om half negen in bed en ik word een paar keer wakker en voel me dan heel blij omdat ik het volgehouden heb.

Donderdagochtend

Ik stap al om half zeven uit bed en voel me heerlijk! Heel helder in mijn hoofd en helemaal geen trek. Ik doe eerst weer yoga en ik mediteer even. Ik heb het gevoel nog wel door te kunnen gaan met de cleanse, maar besluit toch maar een lekker warm havermoutje te maken met banaan, zelfgemaakte amandelpasta en een paar stukjes pure chocolade. Het smaakt lekker, maar niet zo lekker als in mijn voorstelling tijdens mijn cleanse. Mijn buik knort een paar keer verontwaardigd want het valt best zwaar. Als ik me aankleed merk ik dat er ook wel wat kilo’s afzijn. Ik denk iets van twee, maar dat is wel het laatste waarom ik deze detox deed. Ik maak een dansje om het einde van de detox te vieren.

Voordelen van de juice cleanse:

+ hele rustige buik, geen vol gevoel
+ helderheid in hoofd
+ stralende ogen en huid
+ mentale uitdaging
+ ik had hiervoor weleens last van mijn lever na het eten, dat is nu helemaal weg
+ ik had weinig trek, wel zin in lekker eten, maar geen honger
+ emotioneel eten doorbreken

Nadelen van de juice cleanse:

+ soms een heel zwaar gevoel
+ soms heel geprikkeld, vooral in de avond had ik dit
+ soms heel vermoeid, soms vol energie
+ koud! ik had het vaak heel koud

Schema detox

Wakker worden: groot glas warm water met citroen (in mijn geval citroen essentiële olie)
08:00: groene juice (350 ml)
11:00: rode juice
13:00: groene juice
16:00: oranje juice
19:00: versgemaakte amandelmelk, opgewarmd
Tussendoor: veel water en kruidenthee

Of een detox uiteindelijk echt iets voor je gezondheid doet op langere termijn kan ik natuurlijk niet zeggen. Voor mij vond ik het vooral een mentale overwinning, maar mijn ogen stonden ook heel helder en mijn buik was heerlijk rustig. Bepaal zelf of jij er behoefte aan hebt of overleg met je arts.

Onderstaand recept was mijn favo tijdens de detox! Heb jij weleens een juice cleanse gedaan of zou je dat willen?

3-daagse juice cleanse

 

Biet, Aardbei & Sinaasappelsapje

Voor 2 sappen

3 bieten
4 bloedsinaasappels
8 grote aardbeien
6 wortels
stukje gember

Was de groenten en fruit en haal ze door de juister heen. Drink langzaam op met een rietje of lepeltje. Enjoy!

X Jolijn

 

3 Comments

 1. Lien 10 juni 2020 at 17:11 - Reply

  Klinkt goed! Kleine kanttekening: gemiddeld verbrand je per dag 2000 kcal, en om een kilo af te vallen moet je zo’n7777 kcal minder eten dan je verbrand, dus dat je 2 kilo kwijt bent heeft waarschijnlijk grotendeels met vochtverlies te maken.

 2. Tessa 26 april 2018 at 06:24 - Reply

  Super goed!!! Wil ik ook gaan doen! Mag ik misschien de recepten van de andere twee juices?

  • Jolijn 26 april 2018 at 15:10 - Reply

   Recept heb ik niet opgeslagen, maar vind een groene juice van komkommer, venkel, spinazie, gember en bv ananas of appel altijd heel lekker!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.