10 van mijn favoriete ingrediënten

1. Bananen

Bananen staan elke dag op mijn menu. In al mijn ontbijtjes (meestal smoothies of soft serves) gebruik ik ze. Maar ook in muffins, op wafels en als tussendoortje gaan ze er altijd in. Er was ooit een interview met een van de oudste mensen van de wereld en die gaf aan op een dieet van rijst, bonen en bananen te leven. Banaan = superfood.

2. Avocado’s

Iedereen die mij kent weet dat ik gek ben op avocado’s en guacamole. Prak ze met een beetje limoensap, paprikapoeder, komijnpoeder, een sjalotje en peper en zout en je hebt een heerlijke spread voor op brood. Ze zitten ook vol met goede vetten en voor de duidelijkheid: van avocado’s wordt je niet dik!

3. Amandelen

Amandelen vind je altijd in mijn keukenkastje. Ik denk dat dit mijn favoriete notensoort is. Ik strooi ze vaak over de pasta, verwerk ze in mijn smoothie of ik maak er amandelmelk van (zie recept hieronder). Amandelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarom is het een ideaal ingrediënt als je wat gewicht kwijt wilt raken!

4. Havervlokken

Muesli, granola, energierepen, extra energie voor in de smoothie, koekjes. Van haver is bekend dat het helpt het cholesterolgehalte te verlagen. Klik hier voor mijn chocoladevierkantjes met havervlokken.

5. Linzen

Volgens mij at ik 4 jaar geleden voor de eerste keer linzen in Turkije. Daar gebruiken ze het voor de ‘Mercimek Corbasi’, een soep. De laatste maanden heb ik ze in mijn eigen recepten geïntroduceerd! Linzen worden echt onderschat! Er zit heel veel smaak aan en ze zijn heerlijk door de curry of door een salade. Meng bijvoorbeeld wat linzen met geraspte wortel, verse mais (of blik) en fijngesneden paprika. Maak een dressing met wat olijfolie, azijn, komijnpoeder en zout en peper. Lekkere lunch!

6. Pindakaas

Do I need to say more?

7. Verse kruiden

Kruiden geven altijd net dat beetje extra aan een gerecht. Munt, peterselie, koriander, rozemarijn, tijm, basilicum. Yummie. Wil je op je kosten besparen? Zaai dan je eigen kruiden!

8. Speltpasta

Van pasta word ik heel blij. Maar mijn buik werd er altijd wat minder gelukkig van. Het bleek dat ik niet goed tegen tarwe kon. Maar toen kwam spelt in mijn leven. Dit is veel lichter verteerbaar en beter voor je darmen. (Heb je vaak buikpijn na het eten? Vervang tarwe dan eens 1 week door speltproducten en kijk wat het met je doet.) De beste pasta vind ik eigenlijk die met veel olijfolie, verse knoflook, pijnboompitjes, zeezout en verse basilicum. Smullen!

9. Olijfolie

Olijfolie maakt het droogste stukje brood tot een traktatie. Of een bord kale pasta. Verder beschermt het tegen hart- en vaatziekten en werkt het preventief bij bepaalde soorten kanker. Het beschermt ook de maag en in Oost-Europa nemen ze daarom vaak een lepeltje olijfolie voordat de vodka op tafel komt. Het is het proberen waard ;).

10. Chiazaadjes

Hier had ik tot een aantal maanden gelegen ook nog nooit van gehoord. Chiazaadjes? Klinkt misschien vaag, maar wil je een betere huid en langer een vol gevoel houden? Dan helpen deze piepkleine zaadjes je echt. Chiazaadjes bevatten 60% omega-3 vetten, veel proteïne, calcium en anti-oxidanten. Wil je langer een vol gevoel houden? Neem dan een glas water en voeg 1 el chiazaadjes toe. Laat een paar minuten staan en je zult zien dat de zaadjes uitzetten. Dit komt omdat de zaadjes 10 keer hun gewicht aan vocht kunnen opnemen. Chiazaadje koop je in natuurwinkels of op internet.

Zelfgemaakte Amandelmelk

Voor circa 750 ml amandelmelk. Je kunt de hoeveelheid natuurlijk ook verdubbelen.

1 kop amandelen, een nacht geweekt
3 koppen water
4 kleine dadels, of 3 grote
1 el ahornsiroop (of honing)
1 tl kaneel
snufje zout

1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en laat ongeveer 3 minuten draaien.

2. Haal de amandelmelk door een zeef of een nutbag.

Je kunt de melk ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Heerlijk door een smoothie of gewoon als drankje.

Het is belangrijk dat je de amandelen weekt, zodat ze zacht worden. Zet ze de avond voordat je de amandelmelk gaat maken in een bakje met water.

Giet ze vervolgens af

En doe ze in de blender met de andere ingrediënten, zoals de ahornsiroop.

Nu komt het leukste gedeelte! Het blenden. Van bruin met transparant..

Naar romig wit..

En schuimig!

Goed afgieten. Druk de pulp met de bolle kant van een opscheplepel aan, zodat al het vocht eruit gaat.

Geniet van een koud glaasje amandelmelk..

Of gebruik het in je smoothie!

Mijn eerste Vegadutchie energiereep is zojuist mislukt 🙁 De smaak is heerlijk, maar hij valt uit elkaar. Morgen een nieuwe poging wagen!

-x- Jolijn


 

 

2014-05-08T14:47:53+00:00Jolijn's favoriet, Zomer|24 Comments

24 Comments

 1. olga 27 april 2014 at 10:45 - Reply

  Hoi Jolijn,
  Ik heb zelfgenaakte amandelpasta gemaakt, maar vraag me af hoelang dit goed blijft.
  Ik heb het in een oude pindakaaspot gedaan en in de koelkast bewaard. Gisteren vond ik hen opeens raar smaken! Het kan zijn dat ik na een week geen amandelpaste te hebben gehad even aan de smaak moet wennen, maar hij smaakte wat bitterder!
  Hoe lang is het goed? Misschien wel jaren lang, want het is alleen kokosolie net amandelen!
  Groetjes Olga

  • Marije 28 april 2014 at 09:48 - Reply

   Hi Olga,
   Als het goed is kun je inderdaad de pasta zelfs buiten de koelkast een hele tijd bewaren. Jarenlang niet hoor, wanneer ie open geweest is is het maar beperkt houdbaar. Het zou natuurlijk kunnen dat er toch wat besmetting heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld wanneer de pot en deksel niet helemaal steriel zijn geweest. Bij mij smaakt ie trouwens wel altijd anders dan die uit de natuurwinkel. Een ander soort amandelen kopen of eerst roosteren geeft ook weer een heel ander resultaat. Ik experimenteer er graag mee.
   grtz Marije

 2. […] bron foto Delen: Pin ItE-mail VorigeHigh tea recept – Eetpaleo's chocomuffins […]

 3. […] cup boekweit, gewassen 2/3 cup homemade amandelmelk (of uit pak) 2 el chiazaadjes 1 tl ahornsiroop Snuf kaneel 1 appel, geraspt 2 el tahin 1 flinke el […]

 4. marlion 18 februari 2013 at 07:59 - Reply

  Hoi jolijn, was al bezig met het maken van amandelmelk en ga jou recept zeker proberen. Nu vraag ik me af wat je met de restpulp van de amandelen doet vind het zo zonde deze steeds weg te moeten gooien.

  • Jolijn 18 februari 2013 at 11:26 - Reply

   Hi Marlion! Google eens: cookies almond pulp en je vindt de heerlijkste receptjes. Je kunt het ook meebakken in zelfgemaakte muesli.

 5. Mia 19 juli 2012 at 22:02 - Reply

  prachtige site en supergoed uitgelegd met duidelijke foto’s, dank je wel.
  het recept van de amandelmelk is heel erg welgekomen maar heb je ook ervaring met het zelf maken van amandelpasta?
  in het weekend probeer ik alvast de bananenmuffins.

  • Jolijn 20 juli 2012 at 12:56 - Reply

   Hi Mia! Dank je. Ik heb ook weleens geprobeerd zelf amandelpasta te maken alleen mijn keukenmachine is niet sterk genoeg. Het duurde dan ook een half uur voordat het een pasta was geworden. Het wordt makkelijker als je de amandelen eerst roostert in de oven. Give it a try 😉

   • Mia 16 september 2012 at 20:31 - Reply

    heb me gisteren gewaagd aan het maken van de amandelpasta en die is wonderwel gelukt zonder al te veel problemen. Vandaag heb ik de bananen/walnoten muffin vervangen door aardbeien/frambozen/walnoten muffin en die zijn best lekker.

    • Jolijn 17 september 2012 at 19:52 - Reply

     Wow, dat klinkt ook heerlijk inderdaad!

 6. Rosa 7 mei 2012 at 16:18 - Reply

  Ik heb die avocado spread voor op brood gemaakt, heel erg lekker!
  Maar hoe lang is het houdbaar? Ik bewaar hem nu in de koelkast. Is dat goed?

  Groetjes!

 7. Dunja 23 maart 2012 at 12:38 - Reply

  Heerlijke recepten op je blog, ik heb er al een paar geprobeerd! Vandaag chiazaadjes gehaald, ik ben benieuwd. 🙂

  • Jolijn 25 maart 2012 at 09:49 - Reply

   Dank 🙂

 8. Guy Kelder 23 september 2011 at 13:06 - Reply

  Hi there, just required you to know I he added your internet site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I think your net internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make looking at your weblog significantly easier.

 9. Angla Mattsen 21 september 2011 at 13:40 - Reply

  Saved as being a preferred, I actually like your web site!

 10. Thea 7 september 2011 at 22:25 - Reply

  Ik heb chiazaadjes bij de natuurwinkel gekocht. Ze zouden ook op de noordermarkt te koop zijn.

  Toevallig vandaag kikkererwten en tahin gekocht, ook voor hummus :o) Ken je Marqt? Is een biologische supermarkt aan de Overtoom. Ik ben er vandaag geweest en verbaasde over het grote aanbod. Een hele mooie winkel!

  • Jolijn 9 september 2011 at 08:16 - Reply

   Ja, daar kom ik weleens. Mooie winkel! Meestal ga ik naar Ekoland of naar de Noordermakt. Morgen weer 🙂

 11. Marije 7 september 2011 at 07:02 - Reply

  Dat ga ik ook eens proberen, dacht dat je witte amandelen nodig had, weer wat geleerd. Vandaag ook zelf humus maken, heb een nieuw recept met tips van nigella. Dat de kikkererwten, zonder de eerste anderhalf uur te kijken, soms wel 2-4 uur moeten koken, met 3 tenen knoflook in de schil ook, en pas aan het eind zout erbij. Zij is daar heel stellig in, anders te taai of te korrelig. Ik laat je weten en indien succes vrijdag proeven of het gelukt is! X

  • Jolijn 7 september 2011 at 07:38 - Reply

   Ben heel benieuwd!! Ik kook ze altijd 1,5 uur inderdaad.

   • Marije 7 september 2011 at 15:50 - Reply

    De lekkerste humus, ever!!! Ik tik het recept over en neem een bakje voor je mee, kan je t zelf beoordelen! mmmm

 12. Thea 6 september 2011 at 21:40 - Reply

  Wou al een tijdje amandelmelk gaan maken. Thnxs voor je recept, ik ga het morgen maken.

  Je hebt een prachtige site, met mooie recepten en foto’s! Ik had nog nooit van chiazaadjes gehoord, totdat ik het op jouw site las. Heb ze nu zelf ook, voor in de smoothies.

  Groetjes,
  Thea

  • Jolijn 7 september 2011 at 07:39 - Reply

   Dank je! 🙂 Kon je ze gewoon in de winkel vinden of via internet?

   Succes met de amandelmelk!

 13. ruud 6 september 2011 at 20:08 - Reply

  zet ‘m op

  • Jolijn 7 september 2011 at 07:39 - Reply

   Thx!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.